De gevaren van internetpillen

De helft van de pillen via internet is nep

Online bestellen; wie doet het tegenwoordig niet. Boodschappen, kleding, boeken en apparatuur: met één klik van de muis heeft u het in huis. Geneesmiddelen op internet bestellen is echter minder verstandig. De helft van de pillen is nep en de andere helft gevaarlijk. Maar hoe gevaarlijk eigenlijk?

Het bestellen van geneesmiddelen via internet is de laatste jaren flink toegenomen. Ruim 500.000 Nederlanders kopen medicijnen via internet zonder doktersrecept. En dat terwijl ze eigenlijk geen idee hebben wat ze slikken.

Dries de Kaste, apotheker-onderzoeker van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): "Het herkennen van online-aanbieders van neppillen is erg moeilijk. Hun websites zien er heel betrouwbaar uit. Net als de tabletten en capsules die ze opsturen. Zelfs voor experts zijn vervalste pillen nauwelijks van echte te onderscheiden. Vaak gaan achter Nederlandse websites buitenlandse aanbieders schuil, die neplogo’s gebruiken. Ook als je via internet alleen middelen bestelt die je al jaren slikt en waarvan je zeker weet dat je er baat bij hebt, kan dat gevaarlijk zijn. Vaak zit er niet in wat er op de verpakking staat."

Dan zal er wel suiker in zitten of een ander onschuldig goedje?

"Dat is een misverstand. Er zitten wel degelijk werkzame stoffen in, anders zou niemand nog internetpillen kopen. Soms is de dosering te laag. Dat komen we vaak tegen bij malariapillen, die veel mensen via internet bestellen omdat dat goedkoper is. Op het doosje staat bijvoorbeeld 80 mg en er zit maar 50 of 30 mg werkzame stof in: dat betekent dat je niet beschermd bent tegen malaria. Maar overdosering komt bij internetpillen net zo vaak voor, waardoor je risico loopt op ernstige bijwerkingen.

Sommige middelen zijn vervuild met andere medicijnen. Zo zijn er bloedsuikerverlagers aangetroffen in erectiepillen en xtc in pijnstillers. Dat komt doordat internetpillen soms geproduceerd worden op niet goed schoongemaakte machines, waar ook andere medicijnen op zijn gemaakt. Er is geen enkele controle. Je weet dus nooit wat je slikt en wat de gevolgen voor je gezondheid zijn."

Hoe zit het met zelfzorggeneesmiddelen?

"Daar geldt hetzelfde voor. In afslankthee vonden we werkzame stoffen die vanwege ongunstige bijwerkingen niet meer op de Nederlandse markt verkocht mogen worden. Het is gevaarlijk om te denken: 'ach, het is maar een onschuldig huis-tuin-en-keukenmiddeltje'.”

Is er een manier om wel veilig via internet te bestellen?

"Als je medicijnen wilt kopen via internet is het belangrijk om dat alleen te doen bij een betrouwbare aanbieder. Door de adresgegevens van de apotheek te achterhalen, kun je via apotheek.nl nagaan of de aanbieder een in Nederland gevestigde apotheek is. Zo’n apotheek voldoet aan de in de wet vastgelegde regels."

Meer informatie over het bestellen van pillen op internet vindt u op de voorlichtingssite van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): internetpillen.nl.

Bron(nen):

3 Comments

Door Martijn (niet gecontroleerd) op zo, 1-3-2020 - 12:52

Veel dommer dan dit zul je ze niet vinden op het internet. Heb je het artikel niet gelezen of heb je een boord voor je kop? Slik jij nu maar snel je pilletjes, dan is het hopelijk voorbij voordat je nog meer onzin in de comments zet.... #gekkie

Door Arnt (niet gecontroleerd) op do, 4-1-2018 - 19:18

Ook hier geldt: Wie zegt wat waarom! De farmaceutische industrie heeft er alle belang bij om goedkope medicijnen te boycotten en het RIVM heeft al vaker blijk gegeven van meer dan één pet.

Door Ben Geitz bgeit... (niet gecontroleerd) op zo, 10-12-2017 - 11:14

Leeftijd is niet zo belangrijk, een jongere arts is vaak alerter en heeft al de kennis opgeslagen in een jonger hoofd zijn zeer goed opgeleid, een oudere arts moet het hebben van zijn routine, allebei goed, het is hoe je het bekijkt.