Wat is de oorzaak van slijm in mijn keel?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Slijm in keel
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik heb last van slijm in mijn keel. Wat kan het zijn?

Ik heb al een paar jaar last van slijm in mijn keel, vooral ’s morgens: dik, wit slijm. Mijn dokter weet niet waar het vandaan komt. Ik krijg regelmatig antibiotica, dan is het weer een tijdje beter. Heb jij een idee wat dit kan zijn?

Het slijmvlies in neus en keel produceert elke dag veel slijm dat we ongemerkt doorslikken. De oorzaken van te veel slijm zijn talrijk: maagzuuroprispingen, een allergie of een bij- of voorhoofdsholteontsteking. Soms is het slijm wat taaier dan normaal, ­bijvoorbeeld wanneer er sprake is van snurken, mondademhaling en keelschrapen.

Vanwege het dikke witte slijm in de ochtend en ook omdat anti­biotica schijnen te werken, denk ik in dit geval aan slijm uit de ­holtes. Er zijn verschillende neussprays die effectief kunnen zijn. Maar een doorverwijzing naar een kno-arts zou mijn voorkeur hebben, die kan zoeken naar de oorzaak (tandinfectie, allergie, obstructie) en de juiste behandeling.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond juni 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond