Beknibbelflatie: minder vis in lekkerbek en minder kip in kippensoep

Consumentenbond: fabrikanten bezuinigen op ingrediënten

Kippensoep zonder kip
Getty Images

Kippensoep met minder kip en lekkerbekjes met minder vis, maar wel voor dezelfde of zelfs een hogere prijs. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat diverse fabrikanten bezuinigen op dure ingrediënten.

De Consumentenbond bekeek de ingrediënten van ruim 600 producten in de supermarkt en vergeleek die tot en met 5 jaar geleden. Bij ruim één op de vier producten was de samenstelling veranderd. Vaak ging het om kleine wijzigingen, maar er waren ook grote aanpassingen.

Zo daalde het visgehalte bij de lekkerbekjes van Albert Heijn van 75 procent naar 55 procent. En verlaagde de fabrikant van Bertolli vloeibaar het aandeel olijfolie van 20 procent naar 7 procent.

Ook Plus stopte nog maar 6 procent bosvruchten in de siroop met bosvruchtensmaak waar het eerder 19 procent was. In 60 procent van de veranderingen ging het om huismerken.

Beknibbelflatie

Als reden voor de wijzigingen gaven fabrikanten aan bij de Consumentenbond dat producten vaak werden aangepast door gestegen grondstofprijzen. Supermarkt Plus geeft verder aan dat de smaak van de bosvruchtensiroop nog hetzelfde is, omdat vooral aroma de smaak geeft.  

Albert Heijn stelt zelfs dat zijn lekkerbekjes erop vooruit zijn gegaan doordat er een dikkere krokante laag omheen zit.

Als consument word je op geen enkele manier geïnformeerd over de ‘verbeteringen’. Claims als 'nu nog minder hazelnoten’, ‘extra veel paneermeel', 'bijna geen vis meer’ of ‘minder gehakt’ zien we nergens. Terwijl fabrikanten een verhoging van deze ingrediënten, hoe klein ook, meestal wél breed uitmeten. Wij vinden dat fabrikanten hier veel transparanter over moeten zijn, aldus de Consumentenbond.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond