Consumentenbond: 'Kant-en-klaar maaltijden te zout en ongezond'

Tafeltje-dek-je maaltijden bevatten vaak ook te weinig groente

Magnetronmaaltijd
Getty Images

Online aanbieders van kant-en-klare maaltijden claimen vaak dat hun maaltijden gezond zijn. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat veel van dit soort tafeltje-dek-je maaltijden te veel zout, geen volkorengranen en/of te weinig groente bevatten. Eén aanbieder levert zelfs eten met gemiddeld 4 gram zout per maaltijd.

De Consumentenbond bekeek in totaal 224 kant-en-klare maaltijden van vijftien landelijke aanbieders. Slechts acht maaltijden voldeden volledig aan de richtlijnen voor een gezonde hoofdmaaltijd van het Voedingscentrum. Deze richtlijnen bestempelen een maaltijd als gezond als die minimaal 150 gram groente bevat en niet meer dan 2 gram zout. Daarnaast bevat een gezonde maaltijd volgens de richtlijnen volkorengranen of (zoete) aardappel en ligt de energie tussen de 400 en 700 kcal. Bovendien mag maximaal 15 procent van de energie uit verzadigd vet komen.

Gemiddeld 1 gram zout teveel

Vooral met de hoeveelheid zout ging het vaak mis, terwijl te veel zout schadelijk is voor de gezondheid. Gemiddeld bevatten de maaltijden zo’n 3 gram zout, 1 gram meer dan de richtlijnen voorschrijven. Kantenklaarmaaltijden.nl heeft zelfs een maaltijd met bijna 8 gram zout, terwijl het bedrijf op zijn website schrijft zout met mate te gebruiken. Maaltijdservice.nl beweert iets soortgelijks, maar is met een gemiddeld zoutpercentage van 4 gram de zoutste aanbieder van allemaal. Sowieso schrijven sommige aanbieders uitdrukkelijk op hun website dat ze rekening houden met de richtlijnen van het Voedingscentrum, terwijl dat dus een loze claim blijkt.

Geen volkoren en te weinig groente

Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat fabrikanten vaak witte rijst, witte pasta of een ander wit graanproduct gebruiken, in plaats van de gezondere volkoren variant. Slechts een op de vijf maaltijden met granen is volkoren, terwijl dat de gezonde keuze is. Vood en AH Maaltijd Thuis bieden de meeste maaltijden aan met een gezonde koolhydraatbron. Daarnaast kookt de helft van de aanbieders gemiddeld met minder dan de aanbevolen 150 gram groente. Terwijl ze wel beweren veel of voldoende groente te gebruiken.  De hoeveelheden energie (tussen 400-700 calorieën) en verzadigd vet zijn vaak wel in orde.

Maar er zijn grote verschillen in de mate waarin het aanbod van de diverse aanbieders gemiddeld genomen afwijkt van de richtlijnen van het Voedingscentrum. Hoe lager de score van de Consumentenbond, hoe ongezonder de maaltijden. Zo heeft Factor Meals de minst ongezonde maaltijden; ze komen met 90 procent het meest in de buurt van de richtlijnen.
 

Loze claims

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Aan huis bezorgde kant-en-klaarmaaltijden bieden veel gemak. Maar qua gezondheid valt er nog heel wat te verbeteren. Aanbieders moeten minder scheutig zijn met zout en juist royaler met volkoren granen en groente. Er is dus werk aan de winkel." De meeste aanbieders hebben naar aanleiding van het onderzoek toegezegd eerlijker te zijn over de gezondheid van hun maaltijden en de voedingsinformatie te verbeteren. De Consumentenbond roept de rest op dit voorbeeld te volgen. De Consumentenbond wil dat fabrikanten de maaltijden gezonder maken en in de tussentijd de misleidende claims niet meer gebruiken.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond