Gezond eten als u ziek bent

Zorg voor energie en voedingsstoffen

Getty Images

Als u ziek bent, is eten vaak niet het eerste waar u aan denkt. U bent moe, hebt geen trek, medicijnen veranderen de smaak, u hebt pijn of moeite met het slikken of kunt eten niet binnen houden en bent misselijk. Lastig, want juist bij ziekte heeft het lichaam meer voedingsstoffen nodig dan normaal.

Net als bij zwaar werk of sport heeft het lichaam bij ziekte meer energie (calorieën), eiwitten en andere voedingsstoffen nodig dan normaal. Ook is het belangrijk om voldoende groente en fruit te eten: dit geeft uw afweer een boost. Daarnaast is het belangrijk om uw gewicht goed in de gaten te houden. Als u in korte tijd veel afvalt kunt u het beste contact opnemen met de huisarts.

Gebrek aan eetlust

Heeft u totaal geen trek? Probeer dan vaker te eten, in kleinere porties. De aanblik van een grotere maaltijd geeft u waarschijnlijk alleen maar nog minder eetlust. Kies daarom vooral dingen die u lekker vindt en neem daar een klein beetje van, zodra u het gevoel hebt dat u wat kunt eten. Snacks met veel voedingsstoffen als noten, yoghurt en worteltjes zijn een goede keuze.

Mondproblemen

Als u een droge mond of mondzweertjes hebt of juist last hebt met slikken, kunt u beter niet te veel kauwen. Pureer of vermaal uw eten of kies voor soep en smoothies. Echt eten blijft echter de beste keuze. Als u serieuze en langdurige problemen hebt met eten en slikken, kunt u in overleg met een arts eventueel voor vloeibare maaltijdvervangers gaan.

Misselijkheid

Uw eetgedrag bij misselijkheid kan afhankelijk zijn van de oorzaak. Soms bent u misselijk als gevolg van een lege maag of spanning, maar ook geneesmiddelen kunnen tot misselijkheid leiden. Vochttekort maakt het gevoel meestal erger, dus op de momenten dat u zich niet zo misselijk voelt is het belangrijk om te eten en te drinken. Kleinere porties verspreid over de dag zijn beter dan grote maaltijden. Eet langzaam en vermijd sterke geuren als u daar niet tegen kunt.

Vermoeidheid

Koken is vaak niet het eerste waar u zin in hebt bij ziekte. Voor u laten koken of kant-en-klaarmaaltijden zijn dan ideaal. Zorg daarnaast voor snelle snacks als noten, snoepgroenten, hardgekookte eieren, cruesli en yoghurt. De hoofdmaaltijd kunt u het best eten op het moment dat u de meeste energie hebt.

Buikproblemen

Buikpijn, diarree of obstipatie kunnen ook invloed hebben op uw eetlust en voedingspatroon. Bij diarree is het vooral zaak om voldoende te drinken zodat u niet uitdroogt. ORS of met water aangelengde sportdrank zorgen ervoor dat u niet alleen uw vocht op peil houdt, maar ook de hoeveelheid zouten en suiker. Probeer daarbij gewoon te blijven eten. Eet vooral waar u trek in hebt, ook vezels. De vezels werken als een soort spons en dikken de ontlasting in.

Ook bij obstipatie zijn vezels van belang. Net als voldoende drinken. En goed kauwen is belangrijk!

Langdurig ziek

Een paar dagen wat minder energie uit de voeding daar kan het lichaam nog wel tegen, maar zeker als u langdurig ziek bent is het van groot belang om te zorgen dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De volgende tips kunnen u op weg helpen.

  • Gebruik kleinere maaltijden verspreid over de dag, minimaal zes keer.
  • Sla geen maaltijden over.
  • Varieer zo veel mogelijk.
  • Neem een broodmaaltijd als de warme maaltijd u tegenstaat.
  • Eet niet te snel en kauw goed.
  • Vermijd voedingsmiddelen die u tegenstaan.
  • Kies voor kant-en-klare gerechten als het klaarmaken van maaltijden u tegenstaat.
  • Neem geen of weinig bouillon of soep. Dit bevat weinig energie en eiwit, maar geven wel een vol gevoel.
  • Drink niet te veel water of thee. Melkproducten bevatten meer eiwit, vitamines en energie.
  • Smeer extra margarine of boter op je brood.
  • Gebruik ruim broodbeleg, bijvoorbeeld twee plakken kaas of vleeswaren.
  • Maak vooral gebruik van volle melkproducten.
Bron 
  • WebMD
  • Isala Klinieken