Hoe ernstig is een hard bobbeltje?

Ik, man van 67 jaar, heb een hard bobbeltje in de balzak. Het zit net onder het vel en lijkt een beetje verplaatsbaar. Het is klein, ietsje groter dan het bobbeltje dat ik ooit aan een sterilisatie overhield. Het doet geen pijn. Is dit iets ernstigs, denkt u? Ik wil liever niet naar de huisarts, want die komt veel bij de buren.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

In principe hoor je knobbels en bobbels altijd aan een arts te laten zien. Uw bezwaar rond de buren zie ik niet zo: een arts heeft een beroepsgeheim en zal uw problemen nooit met uw buren bespreken. Losse bobbeltjes in de balzak zijn bijna altijd een cyste, oftewel een holte gevuld met vocht (dan heet het een hydrocèle) of met zaadcellen (dan heet het een spermatocèle). Dit soort zwellingen zijn onschuldig en worden alleen operatief behandeld als ze groot zijn en klachten geven.

Zaadbalkanker, waar u misschien bang voor bent, zit in de bal of eraan vast en komt vaker voor bij jongere dan bij oudere mannen. In het algemeen geldt: een bobbeltje dat mooi rond is, berust minder snel op iets kwaadaardigs dan een gezwel met een onregelmatige vorm. Wat dat betreft lijkt de kans dat u iets ernstigs onder de leden heeft heel klein. Als het bobbeltje groter wordt, zou ik er toch voor de zekerheid een arts naar laten kijken.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

8 Comments

Door Kees (niet gecontroleerd) op wo, 6-5-2020 - 21:04

Soms voel ik een bultje op mijn rechterbal

Door henk (niet gecontroleerd) op wo, 25-3-2020 - 22:13

Ik heb witte bultjes op m'n hele bal is dit erg?

Door Lucas (niet gecontroleerd) op di, 17-3-2020 - 22:42

Ik heb al een jaar een bobbel op mn linker teelbal is dat kanker

Door Daan (niet gecontroleerd) op zo, 19-1-2020 - 00:50

Ik heb een soort balletje bij me zak ik weet niet wat het is maat volgenmij beweegt het om me bal heen als ik me vinger er naar toe schuif maar volgens mij zit die ook gewoon tegen me bal aan ik weet het niet zeker maar ik durf ook niet naar de doktor te gaan want dat vindt ik een beetje raar in verband met me ouders na het klaar komen voelt het een beetje apart soort druk ofzo iets

Door Vi (niet gecontroleerd) op ma, 2-12-2019 - 16:18

Gefeliciteerd je hebt net een 13 jarige gekleineerd. Voel je je nu beter over jezelf?

Door J.m. (niet gecontroleerd) op zo, 4-11-2018 - 21:49

Ik ben 13 jaar en heb een soort bobbeltje aan de binnenkant van mijn scrotum zitten, ik vroeg me af wat dit was aangezien ik heb gelezen over de symptomen van teelbal kanker

Door .. (niet gecontroleerd) op do, 14-6-2018 - 03:27

Wat heeft dit er nou mee te maken. Jezus ga ergens anders janken

Door w.strijbosch55@... (niet gecontroleerd) op di, 9-9-2014 - 08:53

L.s
ik ben twee jaar geleden met toeters en bellen van de kamping in Leersum gehaald met "geblokkeerde gewrichten"heb daar een week gelegen en heb van allerhande onderzoekengehad met als uitslag vermoedelijk virusinfectie aan de gewrichten. ik heb nu alleen nog steeds last van erg prikkelende armen en handen en kom daar maar niet van af.de huisrts reageerd hier lakoniek op en kom ik dus geen stap verder en slaap ik steeds slechter. Wat moet of kan ik doen tegen dit vervelende gevoel, ook is het af en toe net of er een speldenkussen om mijn rechter pols komt te zitten die na 1 minuut ongeveer weer weg is.