Hoe kom ik van kriebel in mijn keel af?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Vrouw met kriebel in de keel
Getty Images

Sinds zes jaar heb ik een kriebel in mijn keel. Ik hoest veel. Huisarts en KNO-arts kunnen niets vinden. Ik zuig op honingsnoepjes, drink veel water, om te slapen neem ik soms een codeïne-tablet. Een medicijn tegen allergie helpt niet.

Misschien is er sprake van opkomend maagzuur, dan helpt een maagzuurremmer. Probeer uw huis verder in ieder geval stofvrij te maken. Heel soms is een kriebel in de keel een symptoom van hartfalen. Laat een hartfilmpje maken en laat uw bloed onderzoeken op het stofje NT-proBNP. Het is verder goed om te weten dat een continue kriebel ook kan worden opgewekt door uw eigen psyche. U zit nu in een vicieuze cirkel: kriebel-hoesten-kriebel, kom daar maar eens uit. Wellicht helpt psychotherapie.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond