Hoe komt het dat mijn neus steeds dicht is?

Getty Images

Ik ben 54 en heb al maanden een rare kwaal. Mijn neus gaat dicht zitten, vaak als ik buiten ben; meestal links, soms ook rechts. Na verloop van tijd gaat het even open en dan weer dicht. Ik ben er al voor bij de kno-arts geweest, maar toen was er niets aan de hand. Hoe kom ik hier van af?

Het open en dicht gaan van de neus wordt veroorzaakt door het verwijden en vernauwen van kleine bloedvaatjes, die een soort zwel­lichamen vormen. Dat systeem wordt gestuurd door prikkels zoals kou, vocht, geuren, irriterende stoffen, virussen, allergieën en emoties. Maar er zit ook een soort automatisme in: als je er op let, zul je merken dat bijna altijd één kant van de neus méér lucht doorlaat dan de andere kant. Dat is om één kant te laten herstellen van uitdroging van het slijmvlies. Heeft dit eenmaal je aandacht getrokken, dan kan het een obsessie worden. Een beetje zoals een kledingstuk dat niet goed zit – je blijft het voelen. Probeer er daarom een tijdje niet aan te denken, misschien helpt dat.

Regelsysteem uit balans

Veel ouderen merken dat ze vooral in de kou veel sneller een loopneus hebben dan toen ze jonger waren. Als je ouder wordt, gaat het regel­systeem in de neus minder goed functioneren. Je kunt een dicht zittende neus ‘bijsturen’ met een neusspray die xylometazoline bevat: een adrenaline-achtige stof die een sterke vaatvernauwing geeft. Helaas komt het dan wel vaak erger terug, want je brengt je eigen regelsysteem verder uit balans. Dat geeft niet bij een verkoudheid die na een week over is, maar voor de lange termijn is het een slecht idee. Op medisch voorschrift kun je ook spray met ontstekingsremmende corticosteroïden krijgen. U zou de huisarts kunnen vragen of u dit mag proberen.