Hoelang duurt het voordat je herstelt van een narcose?

Onze dochter van 35 jaar is geopereerd aan haar middenoor en is daarvoor meer dan twee uur onder narcose geweest. Ze is nu al zes weken moe, waardoor ze niet meer kan werken. Kan de duur van de narcose van invloed zijn op het herstel?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Nee, narcosemiddelen kunnen er niet voor zorgen dat je wekenlang moe bent. Eigenlijk worden tegenwoordig altijd kortwerkende middelen gebruikt waarvan de werking snel is te onderbreken. Na zes weken zit daarvan niets meer in het lichaam. Veel mensen maken, als ze het gevoel hebben iets akeligs te hebben ondergaan en zich daardoor zowel lichamelijk als psychisch niet lekker voelen, de fout dat ze gaan afwachten tot ze zich beter gaan voelen. Dat werkt bijna altijd averechts: je gaat je steeds slechter voelen. De beste manier om te herstellen na een ziekte of een operatie is zo snel mogelijk weer actief te worden, veel naar buiten te gaan en veel contact te hebben met andere mensen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

1 Reactie

Door Doet77 (niet gecontroleerd) op di, 9-6-2020 - 16:28

Ik geloof wel dat je er lang last van kunt hebben. Het is een noodzakelijk kwaad. Nu met die Corona helemaal. Ze worden heel lang onder narcose gehouden. Dan is gevolgschade ligisch. Er gaat nog wel eens wat mis.