Kook verstandig, verspil niets

We gooien jaarlijks voor 300 euro in de kliko

Getty Images

Bij het voorkomen van voedselverspilling helpen drie dingen. Slim inkopen van eten en drinken (niet te veel), verstandig bewaren van voedsel (niet te lang), maar zeker ook handig koken. Daarmee beschermt u het milieu en spaart u geld uit.

Gemiddeld 300 euro per huishouden (135 euro per persoon), dat zijn de jaarlijkse kosten van voedselverspilling. Weggegooid geld dus. Met een beetje schrander kopen en koken hoeft u minder vaak eten weg te gooien en bespaart u dus geld. U kent het vast wel dat u wel erg overmoedig bent geweest met de rijst. Op de gok gooide u wat in de pan, maar na het koken en opscheppen zit u met enorm veel rijst opgescheept.

Slimmigheidjes
Met wat slimmigheidjes voorkomt u dit soort dingen. Rijst kunt u bijvoorbeeld prima afmeten met een kopje, voor spaghetti bestaan maten (een apparaatje met gaten, waarmee u precies een hoeveelheid kunt bepalen) en aardappels kunt u wegen. Als standaardhoeveelheden kunt u het volgende aanhouden. Voor het gemak nemen we weer rijst, pasta en aardappelen als voorbeeld. Kinderen eten meestal iets minder.

• Rijst. Reken voor rijst ongeveer 100 gram ongekookte rijst per persoon. Een koffiekopje is een goede maat per persoon. Doe er dan per kopje rijst 1,5 kopje water bij. De rijst neemt het water tijdens het koken op.
• Pasta. Voor pasta is 85 gram per persoon voldoende. Ook pasta neemt tijdens het koken water op. Kook de pasta in veel water: minimaal 1 liter.
• Aardappelen. Een kilo aardappelen is genoeg voor 4 personen. Reken 4 tot 5 aardappelen per persoon. Kook met weinig water: een laagje van een paar centimeter in de pan is genoeg.

Kliekjes
Als u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch eten overhoudt, dan hoeft u dat nog niet weg te gooien. Met restjes (of: kliekjes) kunt u namelijk nog veel. U kunt ze de volgende dag opeten, maar u kunt ze ook prima verwerken in een nieuw gerecht. Daarvoor is het wel handig om een voorraad aan te leggen van lang houdbare basisproducten, die u kunt gebruiken als u gaat koken met restjes.

Bewaartips
Let wel op als u restjes gaat bewaren, u wilt immers niet ziek worden van de resten. Hieronder enkele bewaartips voor restanten van de maaltijd:

• Laat kliekjes eerst afkoelen voordat u ze in de koelkast of vriezer zet. Zet u ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven de overige producten in de koelkast sneller. Zet u ze te snel in de vriezer dan krijgt u last van ijsvorming rond het product.
• Kliekjes koelen sneller af als u het bakje of de pan even in een laagje koud water zet. Maar laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
• Bewaar kliekjes goed afgesloten in de koelkast, zo geeft u bacteriën geen kans. Gebruik bijvoorbeeld een bakje met deksel of huishoudfolie.
• Restjes kunt u doorgaans 2 dagen in de koelkast bewaren, en 3 maanden in de vriezer.
• Zet als geheugensteuntje de datum op het bakje met kliekjes voordat het de vriezer in gaat.

Auteur