Krijg ik voldoende jodium binnen?

Ik ben 58 jaar en eet zoutarm vanwege mijn hoge bloeddruk. Hoe krijg ik voldoende jodium binnen om mijn schildklier gezond te houden? Jozo-zout (met jodium) is voor mij geen optie. Volgens het Voedingscentrum zou ik dagelijks zes boterhammen moeten eten om voldoende jodium binnen te krijgen, maar ik eet er hooguit drie.

Joris Bartsra, journalist met artsendiploma:

Maakt u zich niet te veel zorgen, jodiumtekort komt in Nederland nauwelijks voor. In bijna al ons voedsel zit wel een beetje jodium,  waardoor je het altijd wel bij elkaar sprokkelt. Met die drie boterhammen zit u al op de helft van wat u dagelijks nodig hebt. Jodium zit van nature in zeewater en komt via verdamping (regenbuien) ook terecht in plantaardig voedsel – en via die ‘route’ ook in vlees, zuivel en eieren.

Dagelijks aanbevolen hoeveelheid

Goede bronnen van ­jodium zijn zeevis, zeevruchten en zeewier, maar ook in zoutvervangers zit jodium. Als u zich toch zorgen maakt over een tekort aan jodium, volstaat een multi­vitaminepreparaat. Deze vitamines bevatten eigenlijk ook allemaal  wel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium. Hebt u klachten waarvan u denkt dat het de schildklier zou kunnen zijn (onder andere vermoeidheid, depressie, kouwelijk zijn, droge huid, dik worden), dan kunt u de schildklierfunctie altijd laten controleren door de huisarts met een bloed­onderzoek

Zelf een vraag stellen

Joris Bartstra is een journalist met een artsendiploma. Naast zijn werk voor medische tijdschriften, schrijft hij voor Plus Magazine en beantwoordt vragen van lezers en websitebezoekers.

Wilt u een vraag stellen? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden!