Kweek uw eigen gezonde groenten

Biologisch uit eigen tuin

Een wortel is een wortel, maar uit eigen tuin smaakt hij natuurlijk veel lekkerder. Zoek een stukje grond of zet een paar potten op uw balkon en u kunt aan de slag!

Een moestuin is de ideale manier om bewust met gezonde voeding bezig te zijn. Worteltjes, tomaten, sla, broccoli en courgettes; het zijn maar enkele groenten die u op Hollandse bodem goed kunt telen. Wat uw moestuin hiervoor het meest nodig heeft, is voldoende zonneschijn.

Het begin
Kies een plek die redelijk zonnig ligt en niet te nat wordt. Haal het stukje grond dat u wilt gebruiken leeg. Bewaar de planten die u kunt gebruiken, maar haal alle rommel en onkruid weg.

U verwijdert onkruid het beste met de hand. Chemische bestrijdingsmiddelen trekken in de grond en kunnen uw groenten aantasten. Wortels kunnen diep zitten, dus spit de aarde goed om. Bemest daarna de grond. Dat is al het halve werk.

Benodigdheden
Uw gereedschap bestaat uit een schop of spade, een hark, een schoffel, eventueel een handschepje, een drietand, een snoeischaar, stokken (waar u de planten tegenaan kan laten groeien) en natuurlijk planten of zaadjes.

Vaste planten of seizoensplanten?
Eenjarige plantjes, zoals spinazie, sla en radijs, groeien in het jaar waarin u ze zaait of plant. U hoeft niet meer te doen dan ze water te geven. Vaste planten als rabarber groeien elk jaar opnieuw. Als u er de bloemknoppen af breekt, groeien ze beter.

Kruidentuintje
U hoeft geen grote tuin te hebben voor verse kruiden. Een verzamelpot op uw balkon is al genoeg. Rozemarijn, tijm, peterselie zijn heel smaakvol en erg geschikt voor buiten. Basilicum zet u beter binnen op de vensterbank.[PAGEBREAK]Kleine zaaikalender
April: aubergine, boerenkool, kervel, maïs, paprika, peper, schorseneren
Mei: bloemkool, broccoli, komkommer, pompoen, sla, spinazie, tomaten, witlof, wortels
Juni: andijvie, bietjes, koolraap, meloen, radijs, stokbonen

Oogsttijd herkennen
Het oogsten hangt af van de soort groente en het tijdstip waarop u die geplant hebt. Als uw tuin het toelaat, kunt u best elke twee weken zaaien, zodat u ook elke keer verse groenten hebt. Alle groenten hebben hun eigen oogsttijd en zien er anders uit als ze rijp zijn.

Wanneer u de plantjes of zaadjes koopt, vraag dan goed wanneer ze geoogst kunnen worden en waar u de oogsttijd aan herkent. Ui kunt u bijvoorbeeld oogsten als tweederde van de loof vergeeld is.

Tips

  • Maak van uw eigen groenten spiesjes op de barbecue, met rozemarijntakjes uit de kruidenpot.
  • Een leuk cadeautje is een pot aardbeienjam of aardbeien uit eigen tuin, voorzien van een zelfgemaakt label.
  • Zet bij elke soort naambordjes wanneer u ze zaait. Nu weet u alles nog, maar over een maand niet meer.
  • Er is een levendige handel in zaadjes en stekjes. Kijk eens op internet of u iets kunt ruilen, voordat u inslaat bij het tuincentrum.
  • Andijvie en uien bloeien heel uitbundig en zijn een aanwinst voor uw tuin.
  • In het eerste seizoen is het handig om groenten te gebruiken die onkruidverstikkend werken, zoals pompoenen of aardappels.
Auteur