Maak eens andere pesto!

Van spinazie tot wortelloof, alles kan

Getty Images

Pesto: wie kent het niet? Deze Italiaanse saus op basis van basilicum en olijfolie is een van de klassiekers uit de Italiaanse keuken. Daar valt natuurlijk volop op te variëren, vooral in het groen dat je gebruikt. Varieer je met ons mee?

À la Genovese

Het oorspronkelijke pestorecept stamt uit Genua. Vandaar dat je vaak pesto à la Genovese op een potje ziet staan. Een echte pesto bestaat uit pijnboompitten, olijfolie, knoflook, pecorino of Parmezaanse kaas en heel veel verse basilicum. In het oorspronkelijke recept werden alle ingrediënten in een vijzel fijngewreven. Vandaar ook de naam pesto, wat 'gestampt' betekent. Pesto is volop te koop in allerlei kwaliteiten en prijsklassen. Wil je de echte klassieke pesto? Check dan het etiket op de klassieke ingrediënten. Italianen eten pesto vooral door de pasta, maar het is ook heerlijk als dip, op brood, als marinade of als dressing.  

Pesto zelf maken

Zelf een pesto maken is niet veel werk. En erg lekker want een verse pesto ruikt door de verse basilicum veel lekkerder dan die uit een potje. Een goede verhouding is per 50 gram basilicum: 50 gram pijnboompitten, 30 gram kaas, 2 teentjes knoflook en 125 ml olijfolie. Eventueel voeg je nog een snuf zout en peper toe. Als je het vijzelen te veel werk vindt kun je pesto ook maken met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Mix alle ingrediënten zonder de olie samen tot een massa en voeg dan de oliefolie toe tot je de juiste consistentie hebt. Zo’n zelfgemaakte pesto kunt je tot 2 weken goed afgedekt bewaren in de koelkast. Een laagje olie óp de pesto remt verkleuring

In plaats van basilicum

Variëren op pesto is heel gemakkelijk. Denk groen en neem in plaats van basilicum koriander, rucola, blad van Oost-Indische kers of spinazie. En mocht je in je tuin veel zevenblad hebben staan? Gooi niet al dit onkruid weg maar maak er pesto van. En wist je dat ook het loof van bospeen heel geschikt is om pesto van te maken?

Vervang de pijnboompitjes

De pijnboompitjes geven structuur aan de pesto en door hun hoge vetgehalte ook smeuïgheid. Je kunt de pitjes vervangen door andere pitten of door noten die een soortgelijke samenstelling hebben. Denk aan walnoten, amandelen, zonnebloempitten of hazelnoten. Door de pitjes of noten voor je ze gaat malen eerste even te roosteren in een droge koekenpan voeg je nog meer smaak toe.

Experimenteer met kaas

De kaas in een pesto is bij voorkeur een zoute wat harde kaas. In plaats van pecorino of Parmezaan kunt je dus ook heel goed een flink oude Goudse kaas nemen, of wat dacht je van zoute feta, een Franse Mimolette of Comté.

Basisrecepten

Basispesto:
50 gram basilicumblaadjes, 50 gram pijnboompitten, 2 teentjes knoflook, 50 gram Parmezaanse kaas en een snuf zout, 125 ml olijfolie
Rucolapesto:
75 gram rucola, 50 gram walnoten,2 teentjes knoflook, 50 gram Parmezaanse kaas en een snuf zout, 125 ml olijfolie
Zevenbladpesto:
100 gram zevenblad, 50 gram amandelschaafsel, 2 teentjes knoflook, 50 gram Parmezaanse kaas en een snuf zout, 125 ml olijfolie
Korianderpesto:
50 gram koriander, 50 gram amandelschaafsel, rasp van 1 limoen, beetje limoensap, 50 gram feta, 100 ml olijfolie
Wortelloofpesto:
loof van bos wortels, 50 gram walnoten, 50 gram oude Goudse kaas, snuf zout, 2 teentjes knoflook, 125 ml olijfolie
Spinaziepesto:
75 gram spinazie, 50 gram hazelnoten, 50 gram Comté, 2 teentjes knoflook, snufje zout en 125 ml olijfolie

 

Auteur