Zo gaat u om met verse kruiden

Kweken, kopen, bewaren en gebruiken

Getty Images

Verse kruiden zijn gezond en maken een feest van elk gerecht. Maar hoe geniet u nu optimaal van verse kruiden. Plantjes in de tuin? De kruiden los kopen? Het kan allemaal. Maar waar moet u op letten?

Om zelf kruiden te kweken heeft u geen grote moestuin nodig. Het kan ook prima in potten of bakken op uw balkon of in de tuin. U kunt kruiden zelf zaaien of aankopen als plantje en dan verpotten. Stenen potten hebben de voorkeur. Een goede potgrond is noodzakelijk. En voldoende water geven natuurlijk ook. Daarnaast vraag het zelf kweken van kruiden wat geduld. 

Basilicum is het makkelijkst om zelf te kweken. Ook bieslook en peterselie, munt en tijm doen het goed. De planten kunt u het best in de vensterbank plaatsen. Oogst verse kruiden voor ze in bloei komen.

Kopen

Natuurlijk kunt u verse kruiden ook in de winkel kopen. Let er dan op dat de kruiden fris van kleur zijn. Ook is het belangrijk dat de blaadjes niet verlept zijn of geen gele randen hebben. De geur is ook belangrijk.

Bewaren

De meeste kruiden, zoals dille, peterselie en munt, kunnen in vershoudfolie enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Dit geldt ook voor basilicum en tijm, alleen kunnen die beter in afgesloten zakje in de groentela. Bieslook is gewikkeld in vochtig keukenpaar zo'n twee dagen houdbaar in de koelkast. Peterselie en salie kunt u ook in een glas water zetten.

Zachte groene kruiden kunt u vaak niet drogen, maar deze kunnen wel in de diepvries. In een gesloten bakje of zakje zijn onder andere dille, peterselie, basilicum, munt, koriander en bieslook wel een jaar houdbaar. Bij koriander gaat dit wel ten koste van de kleur.

Stevige kruiden zoals tijm en rozemarijn kunt u wel drogen. Doe dat altijd op een droge, warme en luchtige plek. Na het drogen behoudt het kruid nog zo'n jaar zijn smaak.

Gebruiken

De meeste kruiden moet u wassen voor gebruik. Salie en dille kunt u voorzichtig schoonspoelen en daarna droogdeppen. Het verwerken hangt af van het kruid. Sommigen kunt u vervolgens het beste snijden (munt, salie, koriander), bij anderen werkt kneuzen (tijm), snipperen (bieslook en dille) of scheuren (basilicum) beter.

Ook de toepassing is verschillend. Kruiden met een sterke smaak zoals koriander, rozemarijn en tijm kunt u gemakkelijk meebakken, koken of braden. De meeste anderen komen het best tot hun recht door ze kort voor het serveren toe te voegen aan het gerecht.

Lees hier alles over de smaak, de toepassing en de gezondheidsvoordelen van verse kruiden.

 

Bron 
  • Goed Gevoel
  • Groenten Fruit Bureau