Ouder worden en het gewicht

De fabel: Met de jaren word je vanzelf dikker door een tragere stofwisseling.

De deskundige
Marjolein Visser, hoogleraar ‘Gezond ouder worden’ aan de VU in Amsterdam: “Je kúnt inderdaad dikker worden als de stofwisseling trager wordt. Maar dat komt niet zozeer door het stijgen van de leeftijd, maar doordat je minder gaat bewegen. Wie per dag bijvoorbeeld 35 minuten minder gaat lopen, verbruikt 150 calorieën minder. Als je die calorieën niet schrapt in je voedingspatroon, word je dikker. Daar komt bij dat het energieverbruik niet alleen tijdens het bewegen is verhoogd; ook na het bewegen, als je stilzit, blijft je stofwisseling in een hogere stand staan en verbruik je dus meer energie.
Wat wel waar is, is dat je met het ouder worden spiermassa verliest en daarvoor in de plaats meer vetweefsel krijgt. Daardoor vertraagt de stofwisseling, want spieren verbruiken meer energie dan vet. Op elke leeftijd kun je echter met krachttraining je spiermassa opbouwen en je stofwisseling verhogen.
Kortom: gewichtstoename is niet het resultaat van het ouder worden, maar van een zittend leven. En als je wilt afvallen, moet je  meer bewegen.”

De feiten
Volgens cijfers van de Longitudinal Aging Study Amsterdam is 27,5 procent van de vrouwen en 18,4 procent van de mannen van 55 tot 65 jaar te dik. Van de 65-plussers kampt 56,9 procent met overgewicht. Vooral wanneer het vet in de buik gaat zitten, is overgewicht een groot gezondheidsrisico: het verhoogt de kans op ouderdomsdiabetes, hart- en vaatziekten, incontinentie, gewrichtsklachten, slaap-apneu, een slechter lichamelijk functioneren en depressiviteit.

Dit kunt u doen om klachten te voorkomen

  • Wordt u zwaarder? Zie dat als een alarmbel. Het zegt iets over de gezondheidsrisico’s die u loopt.
  • Probeer de tijd dat u niet beweegt zo in te vullen dat u toch iets doet. Uit onderzoek blijkt dat slanke mensen liefst tweeënhalf uur per dag minder stilitten. Ze zitten te wiebelen, telefoneren staand of nemen de trap in plaats van de lift. Alleen al door minder stil te zitten, kunt u per dag 350 calorieën meer verbruiken dan mensen die op de bank hangen. 
  • Zorg dat u flink beweegt, zodat uw longen en hart extra aan het werk worden gezet. Ga bijvoorbeeld wandelen, zwemmen of fietsen. Hoe meer u beweegt, hoe meer calorieën u verbrandt.
  • Doe aan krachttraining op de sportschool. Uit studies blijkt dat zelfs 80-plussers met een gericht krachttrainingsprogramma de 1 procent spiermassa die zij per jaar verliezen weer kunnen opbouwen.
  • Zoek een alternatief als u om gezondheidsredenen niet meer kunt sporten. Er is altijd wel een aangepaste vorm van bewegen te vinden. En níet bewegen is altijd schadelijker voor uw gezondheid dan een beetje bewegen.
  • Als u minder gaat eten, moet u gelijktijdig meer bewegen. Anders is de kans groot dat u naast vet ook uw kostbare spiermassa en botdichtheid zult verliezen.

Wanneer moet u naar de dokter?
Als uw taille te dik is of u te zwaar bent. Vrouwen mogen een tailleomvang hebben van maximaal 88 cm, bij mannen mag de taille 102 cm zijn. Zit u hierboven – al is het maar één centimeter – dan loopt uw gezondheid een verhoogd risico. Bespreek uw gewicht met uw huisarts en vraag om een verwijzing naar een diëtist als u wilt afvallen.

Een kroket bevat 150 calorieën.
Om die weer kwijt te raken, moet u 12 minuten zwemmen, 35 minuten wandelen of 20 minuten fietsen.
Bron: Voedingscentrum.

Bereken uw calorie-inname op:       www.plusonline.nl/caloriemeter

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine