Ouderdom komt met steeds minder gebreken

We worden gemiddeld niet alleen ouder; we blijven ook langer vrij van fysieke ongemakken. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. "De grens is nog niet bereikt, we kunnen wel 130 worden."

Onze gezondheid is sinds de jaren tachtig verbeterd en de sterftecijfers zijn gedaald. Het CBS gaat er bij haar prognose vanuit dat dit niet zal veranderen. 

Drie jaar ouder

Een man die in 2040 zestig is, heeft dan gemiddeld nog 26 jaar te leven, is de verwachting. Een vrouw van zestig zelfs 29 jaar. Die leeftijden zijn gemiddeld met zo'n drie jaar gestegen, vergeleken met de vorige meting van het CBS in 2016. 

Volgens het CBS zijn er wel flinke verschillen tussen hoog- en laagopgeleiden. De eerste groep blijft gemiddeld zo'n zes jaar langer vrij van fysieke beperkingen en ongemakken dan de tweede groep. 

'We kunnen wel 130 worden'

Nu de verwachte leeftijd blijft toenemen, zijn we natuurlijk benieuwd waar de grens ligt. "Het duurt nog wel even voordat we dat punt bereiken", zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "Het Nederlandse record ligt op 115 jaar en internationaal op 122 jaar, maar zelfs dat zijn geen fysieke grenzen. Eigenlijk is de grens nog lang niet in zicht. We kunnen ook wel 130 jaar worden."

Minder last van ouderdom

Ook ervaren we steeds minder lichamelijke ongemakken, zoals problemen met horen, zien en bewegen. Bovendien voelen mensen zich ook echt langer gezond, zegt het CBS. Olde Rikkert: "Waardeer de zin van het ouder worden, dan heb je nog een enorme winst te maken."

Bron: NOS