Prostaatklachten

Hoe kan mijn man erachter komen of hij iets aan zijn prostaat heeft? Hij is 57 jaar en gezond, maar hij wil graag weten hoe het aanvoelt bij klachten.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma  

Een vergrote prostaat geeft problemen bij het plassen. Het plassen komt niet goed op gang, de straal is niet krachtig, de blaas raakt niet goed leeg, er is sprake van nadruppelen en je moet steeds weer plassen.

Mannen met prostaatklachten hebben overigens niet meer kans op prostaatkanker dan mannen zonder prostaatklachten. Prostaatkanker kun je ontdekken door de concentratie ‘prostaat specifiek antigeen’ (PSA) in het bloed te meten. Er is discussie over of dat nuttig is. Veel oudere mannen hebben prostaatkanker, maar zullen daar niet aan overlijden omdat het op die leeftijd een weinig agressieve vorm van kanker is; de behandeling kan in dat geval schadelijker zijn dan niets doen. De meest agressieve vormen van prostaatkanker doen zich voor bij mannen tussen de 50 en 65 jaar.

Sommige urologen vinden dat je juist in die periode regelmatig je PSA zou moeten checken. Wie zich zorgen maakt, bijvoorbeeld omdat er prostaatkanker in de familie voorkomt, kan het beste met de huisarts overleggen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!