Radioactieve straling

De Nederlandse situatie

De situatie in Japan houdt ook in Nederland de gemoederen flink bezig. Hoe zit dat eigenlijk? Moeten we bang zijn dat de nucleaire straling deze kant op komt? En hoe zit het met bijvoorbeeld Japans eten?

Moeten wij in Nederland bang zijn voor een kernramp in Japan?
De afstand tussen Nederland en Japan is zeer groot. Bovendien is de overheersende windrichting naar het oosten. Dat betekent dat radioactieve deeltjes die in Japan vrijkomen Nederland niet of nauwelijks zullen bereiken. Dit geldt natuurlijk ook voor de landen om ons heen. Met zeer gevoelige apparatuur kan er misschien ooit nog iets gemeten worden, maar dat is pas op zijn vroegst over enkele weken. In ieder geval levert het geen gezondheidseffecten op.

Hoe weten we dat er in Nederland geen straling is?
In Nederland, en ook elders in de wereld, is er altijd straling aanwezig. Dat noemen we de natuurlijke achtergrondstraling.

Hoe weten we dat het stralingsniveau in Nederland niet verhoogd is?
Het RIVM meet op meer dan 150 locaties in Nederland dag en nacht het stralingsniveau. Als een meetwaarde verhoogd is gaat er bij het RIVM automatisch een waarschuwing af. De waarschuwingsdrempel ligt net boven de waardes die van nature voorkomen in Nederland. Of de meetwaardes van het Nationaal Meetnet Radioactiviteit normaal zijn of verhoogd, is te zien op de RIVM website.

Is het verstandig om in Nederland op voorhand jodiumpillen te slikken?
Dat is erg onverstandig. Op de eerste plaats is het niet nodig, en op de tweede plaats kunnen er ongewenste bijverschijnselen optreden.

Hoe zit dat met voedsel dat vanuit Japan geïmporteerd wordt?
De Voedsel- en Warenautoriteit houdt dit erg goed in de gaten. Overigens wordt er niet veel voedsel vanuit Japan naar Nederland geïmporteerd.

 

Bron(nen):