Soft health: een relaxte benadering van gezondheid

Gezondheid is zoveel meer dan 'niet ziek zijn'

Getty Images

Weg met de strenge diëten en de indeling in 'goede' en 'slechte' voedingsmiddelen. Er is een nieuwe benadering als het gaat om gezond eten: 'soft health'. Een relaxte kijk op eten.

Er is een toenemende interesse in gezond leven en in gezond eten. We weten steeds beter wat voor goede effecten het kan hebben op de gezondheid als we gezonder eten, beter slapen, meer bewegen en bewust ontspannen. Dat is een prachtige ontwikkeling, maar het heeft ook een keerzijde. Steeds meer mensen hanteren voor zichzelf namelijk strenge leefregels. Een dag is bijvoorbeeld pas een goede dag als er gezond gegeten is, 10.000 stappen zijn gezet, er is gemediteerd en er minstens 8 uur is geslapen. Al die regels kunnen ook best druk opleveren! Daarom is er nu een stroming die tegengas geeft, met name als het gaat om eten. Deze nieuwe trend heet 'soft health'.

Voedseltrend

Soft health wordt door trendwatchers dé trend van het jaar genoemd. Het is gezond eten, maar dan wel gecombineerd met duurzaamheid en met genieten van eten. Bij soft health kijkt men niet naar calorieën, vitamines, eiwitten en vezels. Het draait om producten en maaltijden, en hoe je daar gezond van kan genieten. Let op: soft health is geen vrijbrief voor ongezonde snacks en voor fastfood. Gezondheid staat nog steeds voorop, maar is niet het enige criterium waarop je je eten beoordeelt. Je let er ook op of je ervan kunt genieten, naar de herkomst van producten en of je de maaltijd in goed gezelschap eet. Soft health is bijvoorbeeld samen met vrienden genieten van een grote schaal zelfbereide lasagne (met boerenkaas! met koolhydraatrijke pasta!). Dat scoort dan 'beter' dan de gezonde maaltijdsalade die je klaarmaakt na je uurtje sporten in de sportschool. Voor zover we kunnen spreken van 'scoren', want bij soft health is men juist wars van al die regels rondom eten. Een meer relaxte kijk op gezond eten dus. Bij 'soft health' gaat men ervan uit dat gezondheid meer is dan alleen ons lichaam. Ook de geest, ons sociaal leven, genot en duurzaamheid spelen een rol in een gezond leven.

Gezonde geest

De principes van 'soft health' zijn dus gezondheid, genot, duurzaamheid en de sociale aspecten van voedsel. Dat alles bij elkaar bepaalt of een maaltijd goed voor je is. Deze principes zijn natuurlijk niet nieuw. In Nederland timmert arts en wetenschapper Machteld Huber bijvoorbeeld al jaren aan de weg met het principe van 'positieve gezondheid'. Gezondheid is zoveel meer dan 'niet ziek zijn', vindt Huber. Gezondheid betekent ook genieten van het leven, sociale contacten hebben, een zinvol bestaan ervaren, goed voor je omgeving zorgen. De definitie van Huber betekent dat je ook gezondheid kunt ervaren of verbeteren als je een (chronische) ziekte of beperking hebt. Voor soft health geldt hetzelfde: het kijkt ook naar die balans tussen lichamelijk én geestelijk goed in je vel zitten.

Intuïtief eten

Soft health doet ook denken aan intuïtief eten. Dit is een manier van eten waarbij je de focus legt op de signalen die je lichaam je geeft, zoals honger, dorst, onrust, vermoeidheid. Veel mensen zijn dat verleerd! Ze eten op de klok, of omdat het nu eenmaal gezond is, zonder erbij stil te staan of ze echt behoefte hebben. Je leert bij intuïtief eten om voedsel puur te gebruiken om je honger te stillen en om ervan te genieten, zonder een dieetbril op te zetten. Je leert ook om voedsel niet te gebruiken om emoties zoals boosheid en verveling weg te werken. Voor veel mensen die vaak op dieet zijn geweest, of voor emotionele eters, kan intuïtief eten heel bevrijdend zijn.

De boer op

En dat geldt ook voor ‘soft health’. Het is bevrijdend om ook genieten bewust mee te nemen bij je streven naar een gezond leven. Het leuke van soft health is dat je eten ook meer gaat zien als onderdeel van de omgeving. Dat betekent dat je producten haalt bij boeren in de omgeving, dat je een kijkje in de keuken neemt bij restaurants of dat je kookworkshops of een wildplukwandeling gaat doen. Eten is veel meer dan je maag vullen, en juist bij soft health is daar alle aandacht voor.