Sterke verschillen tussen oogmetingen opticiens

Oogmetingen bij opticiens leveren sterk verschillende resultaten op. Dat concludeert de Consumentenbond, die twintig proefpersonen naar oogmetingen bij zes opticiens stuurde.

De mysteryklanten werden naar Eye Wish, Specsavers, Eyelove, Pearle, Hans Anders en een zelfstandige opticien gestuurd. Geen enkele opticien sprong er positief of negatief uit, maar vrijwel elke keten had wel een meting die te veel afweek.

De beste kans op een goede oogmeting maak je volgens de Consumentenbond bij Eye Wish en Specsavers. Eyelove kwam het vaakst met een afwijkende meting.

Invloeden

Volgens orthopist Jan Roelof Polling laat de uitkomst van het onderzoek zien dat het meten van ogen geen harde wetenschap is. ‘Je hebt te maken met degene die meet, maar ook met de persoon die gemeten wordt. Het tijdstip van de dag, een verkoudheid en vermoeidheid kunnen van invloed zijn op de meting. Een afwijkende meting van meer dan een halve dioptrie (eenheid voor de sterkte van een brillenglans of lens, red.) is wel echt te veel’. Toch kwam dat laatste bij de twintig proefpersonen regelmatig voor.

Schadelijk?

Overigens is het niet schadelijk voor de ogen om een bril te dragen die niet de juiste sterkte heeft. Wel kan dat voor hoofdpijnklachten zorgen.

Voorbereiding

Kun je zelf iets doen om de kans op een juiste oogmeting te vergroten? Ja. Goed voorbereiden, aldus de Consumentenbond. Neem oude brilgegevens mee en maak goed duidelijk wat de klachten zijn. Ook bijzonderheden zoals een zwangerschap, verkoudheid, medicijngebruik en suikerziekte zijn belangrijk om te melden. Voor de zekerheid kun je op een ander moment een extra meting uit laten voeren bij een andere opticien.