Terugkerende jeuk

Al jaren heb ik, vrouw van 72 jaar, last van roodheid, jeuk (vooral ’s nachts of bij warmte) en irritatie in mijn bilspleet. Mijn vroegere huisarts noemde het ragaden, een soort kloofjes; mijn huidige huisarts zegt dat het eczeem is. Ik heb miconazol en hydrocortison geprobeerd, maar zonder resultaat. Ook zinkzalf hielp niet. Wat kan ik nog proberen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma 

Huidproblemen zijn lastig te beoordelen via de mail. Voor een effectieve behandeling moet goed gekeken worden wat er aan de hand is. Waar zit het precies? Hoe ziet het eruit? Is het pijnlijk? Komt en gaat het of is het stabiel? Blijft het plekje aldoor zweten of is het alleen na het douchen een beetje nat? Deden de behandelingen niets of hielpen ze wel maar kwam het probleem terug? De middelen die tot nog toe zijn geprobeerd, lijken mij vrij logisch: miconazol is een middel tegen schimmel en hydrocortison is een ontstekingsremmer.

Met die combinatie krijg je veel plekjes weg, tenzij er bacteriën in zitten, en dan zou een antibioticum moeten helpen. Het kan ook een auto-immuunprobleem zijn, maar dat zou toch een beetje moeten reageren op hydrocortison. Als er bacteriën zijn, moet het erger worden met hydrocortison. Kortom: terug naar de huisarts, en als dat niet helpt een verwijzing vragen voor de dermatoloog.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!