Tranende ogen

Ik ben een man van 60 en heb het laatste jaar veel last van tranende ogen als ik fiets of wandel. Ik kan dan niet scherp zien, en soms heb ik er ook binnen last van. Is er iets aan te doen?
een man van 60

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

De meest voorkomende oorzaak van tranende ogen is dat ze juist te droog zijn. Tranen bestaan behalve uit zout water ook uit een slijmlaagje op het oog zelf, dat het vocht vasthoudt, en een olieachtige laagje dat het verdampen tegengaat. Deze drie elementen (water, slijm en vettigheid) worden door drie soorten kliertjes gemaakt. Als een van die kliertjes het niet goed doet, drogen je ogen te snel uit. Dat geeft irritatie en als reactie daarop begin je te tranen. De oplossing zit vaak in het gebruik van kunsttranen, oogdruppels die optimaal van samenstelling zijn.
Een andere oorzaak kan zijn dat de anatomie van het oog een beetje is veranderd: het ooglid is uitgezakt waardoor het traanpuntje niet meer het laagste punt is, de traanbuis is verstopt of de werking van de spieren rond de oogleden is veranderd. Ik zou eerst proberen of kunsttranen helpen. Een recept daarvoor kunt u bij de huisarts krijgen en die kan dan meteen even naar uw ogen kijken.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!