'Voedingsbehoefte patiënt meten met beademingsmachine'

Bij de behandeling van ernstig zieke patiënten telt ieder detail. Daarbij is optimale voeding cruciaal. Op de Intensive Care (IC) kan de beademingsmachine worden gebruikt om het energiebehoefte van patiënten te meten.

Dat blijkt uit een onderzoek van Sandra Stapel en Heleen Oudemans-vam Straaten, intensivisten van het VUmc. Op de IC van het VUmc is voeding al jaren een speerpunt.

Apparatuur

Om in te schatten hoeveel voeding een patiënt nodig heeft werd traditioneel gebruik gemaakt van een metabole monitor. Dit is een duur en log apparaat dat gedurende enkele uren de uitademingslucht van de patiënt analyseert en het energieverbruik meet. Maar een metabole monitor is niet altijd beschikbaar.

Stapel, Oudemans-van Straaten en hun team toonden aan dat het energieverbruik van de patiënt ook met de beademingsmachine kan worden bepaald, met behulp van de koolzuurproductie die standaard wordt gemeten. Zij hebben deze opzienbarend eenvoudige methode nu vergeleken met de metabole monitor. Schatting van het energieverbruik door meting van de koolzuurproductie blijkt betrouwbaar.

Mogelijkheden

Aangezien alle IC-bedden standaard zijn uitgerust met een beademingsmachine, kunnen de resultaten direct wereldwijd worden toegepast. Dagelijkse meting van het energieverbruik op deze wijze kan de voeding van de allerziekste patiënten verbeteren.

Stapel en Oudemans-van Straaten presenteerden de resultaten op het Europese Intensive Care congres in Berlijn. Dit najaar zal het onderzoek ook gepubliceerd worden in het tijdschrift Critical Care.

Bron(nen):