Wat doen na uw pensioen?

Survivaltips voor pensionados

Jarenlang heeft u uitgekeken naar deze grote dag. U neemt feestelijk afscheid van collega's. Eindelijk heeft u tijd om verwaarloosde hobby's op te pakken. Maar wat als deze vreugde omslaat in somberheid en er een fikse ruzie met uw echtgenoot op de loer ligt? Survivaltips voor pensionados.

Voor veel mensen verloopt de overgang naar het pensioen zonder grote problemen. Anderen ervaren hobbels in de weg. Niet zo verwonderlijk, want u staat voor flink wat nieuwe situaties. U heeft geen verantwoordelijkheden meer en u hoeft niet per se op tijd uw bed uit. Elke dag moet u weer een nieuwe daginvulling verzinnen en ineens ziet u uw echtgenoot, en diens onhebbelijkheden, veel meer. Uw partner moet er ook aan wennen, die had een vast ritme voor de uren dat u op uw werk zat.

Retired husband syndrome
In Japan krijgen vrouwen van gepensioneerde mannen last van uitslag, buikpijn en stress. Ze worden letterlijk ziek van hun thuiszittende man en zijn bemoeienissen met het huishouden. Japanse artsen noemen dat het Retired Husband Syndrome. Er worden zelfs speciale kleine kamertjes verkocht met tv's en computers erin, waar Japanse vrouwen hun man tijdelijk kunnen stallen. Om zelf even op adem te komen.

Invulling
Zonder werk houdt u een heleboel tijd over. Deze kunt u op een heleboel manieren vullen. Alleen leuke dingen doen, kan erg gaan vervelen. Weer een rondje fietsen of nog eens naar de kapper wordt al snel een sleur.

Stel uzelf daarom doelen. Wat wilt u nog bereiken? U heeft bijvoorbeeld altijd al piano willen spelen, of boetseren. Mogelijk vindt u het prettig om iets voor iemand te betekenen. U kunt vrijwilligerswerk doen of een zorgtaak vervullen. U kunt het beste voor uw pensioen al met uw nieuwe bezigheden beginnen, zodat u niet ineens in een zwart gat valt.

En voor wie het werken niet kan laten, zijn er ook uitzendbureaus voor senioren. Bedenk goed wat u zoekt in zo'n functie. Wilt u werken op vaste tijden, zoekt u gezelligheid of waardering? Gebruikt u graag de kennis die ual heeft, of wilt u iets nieuws gaan doen?
Overleggen met uw partner
Ineens speelt die belangrijke persoon, uw partner, een veel grotere rol in uw leven. De tijden van samenzijn en alleenzijn, zijn anders verdeeld. Net als de huishoudelijk taken. U kunt wel enthousiast vier keer per week gaan koken, maar misschien vindt de ander dat je er een puinhoop van maakt in de keuken.

Als u wensen en irritaties niet bespreekt, kunnen de spanningen hoog oplopen. Spreek uw verwachtingen tegenover elkaar uit en probeer deze op elkaar af te stemmen. Luister naar de ander. Probeer u in te leven. Geef grenzen aan.
Hulp
Mocht u alsnog spaak lopen, of daar bang voor zijn, dan is er altijd nog hulp te vinden. Er zijn praktische boeken met nuttige tips en herkenbare verhalen. Via uw werkgever kunt u vaak tegen het einde van uw loopbaan een Pensioen in Zicht (PiZ) cursus gaan volgen. Tijdens zo'n cursus wordt er aandacht besteed aan alle kanten van het pensioen; hoe blijft u vitaal, wat gaat u doen en hoe is dat voor uw thuissituatie. Ook het financiële plaatje wordt bekeken. Een andere mogelijkheid is om samen met een psycholoog te bespreken hoe u uw loopbaan achter u kunt laten en verder kunt gaan met de rest van uw leven.

Wanhoop niet. Het is een grote aanpassing en het is niet gek dat u daar aan moet wennen. Neem de tijd om een nieuw ritme te vinden.