Wie kan ik raadplegen over de tintelingen in mijn gezicht?

Sinds vorig jaar juli heb ik tintelingen in mijn gezicht: rond mijn ogen, in mijn voorhoofd, wangen en neusvleugels. Alleen mijn kin doet niet mee. Zijn het aangetaste gezichtszenuwen? Ik heb het medisch circuit al aardig doorlopen. Misschien kun u mij nog een weg wijzen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Tintelingen kunnen wel wijzen op aangedane zenuwen, maar in uw geval is dat niet zo waarschijnlijk. Grofweg zijn er twee oorzaken: zit ergens een zenuwtak klem of is ie beschadigd, dan zijn de klachten altijd eenzijdig. Is de stofwisseling van de zenuwen slecht door bijvoorbeeld suikerziekte, slechte bloedvaten of vitaminegebrek, dan beginnen de klachten bijna altijd bij je voeten. De meest voorkomende oorzaak van symmetrische tintelingen in je gezicht is hyperventileren. De beste aanpak hiervoor is afleiding: verdiep je in een boek, krant, film of podcast, bedenk een werkje dat je echt af wilt maken of bel iemand op voor een gezellig gesprek; niet over de klachten.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.