Zadelpijn bij het fietsen

Ik heb vreselijk last van zitpijn, vooral bij het fietsen. Tot ongeveer 15 kilometer gaat het redelijk, maar daarna is het helemaal mis. Ik heb al een tempur zadeldekje op mijn zadel, maar niets helpt. Ook op een stoel kan ik niet lang achter elkaar zitten. Met name mijn zitbotjes doen pijn.
Mevr. Meurs

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma  

Ik vrees dat je daar niet zo heel veel over kunt zeggen, anders dan wat je zelf kunt bedenken. De anatomie is bij iedereen verschillend en de gevoeligheid voor het krijgen van pijn op drukpunten ook.

Globaal zijn er twee soorten problemen met lang zitten op een fietszadel; de ‘ronde’ zadels die je billen ondersteunen zullen het gewicht vooral opvangen op de bilspieren en de zitbeenderen. De smalle racezadels vallen als het ware tussen de zitbeenderen in, waardoor de been- en bilspieren minder belast worden; die kunnen ‘weg’ naar opzij. Maar het nadeel hiervan is dat bloedvaten en zenuwen aan de binnenkant van de zitbeenderen kunnen worden afgedrukt. Vooral bij mannen tot tintelingen in de geslachtsorganen kan veroorzaken en een risico van kan vormen voor de potentie. Bij vrouwen hoor je ook wel dat schaamlippen tot een bloedens toe geïrriteerd raken. Pijn aan de billen en klachten van de urinewegen en geslachtsorganen zijn dus eigenlijk de twee kanten van de niet zo mooie medaille.

Aangezien u vooral last van de zitbeenderen hebt, zou de oplossing - zo die al mogelijk is - liggen in een wat smaller zadel. De beste oplossing vind je denk ik alleen door verschillende zadels te proberen. Wilt u echt graag grote afstanden fietsen en lukt het niet met het beschikbare aanbod aan zadels dan zou een ligfiets oplossing kunnen zijn.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!