Zenuwpijn

Getty Images

Mijn vrouw is behandeld voor non-hodgkinlymfoom met cytostatica. Ze heeft daar zenuwpijn in de voeten aan overgehouden. In het ziekenhuis werd gezegd dat alleen het slikken van antidepressiva helpt, maar dat wil ze niet. Op de site van het Instituut voor Neuropathische Pijn las ik dat PEA (palmitoylethanolamide) een oplossing zou kunnen zijn. Wat denkt u ervan? Het middel is vrij verkrijgbaar bij de apotheek.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Palmitoylethanolamide is een voedingssupplement waaraan onder meer ontstekingsremmende effecten worden toegeschreven. Er wordt beweerd dat het zou helpen tegen neuropathische pijn. Er zijn ingewikkelde ideeën over hoe dat zou moeten werken, maar bewijs in de zin van een placebo-gecontroleerd onderzoek is bij mijn weten nooit gepubliceerd. Als dat er zou zijn, zou het ziekenhuis het ook wel adviseren. Uw vrouw kan het proberen – het is niet schadelijk – maar ik verwacht er niet veel van.

Antidepressiva

Wat ik niet zo goed begrijp, is waarom ze de antidepressiva niet probeert. Men probeert meestal als eerste amitriptyline in een veel lagere dosering dan bij depressie wordt gebruikt. Werkt het niet of heeft het bijwerkingen die je vervelender vindt dan het gunstig effect, dan kun je weer stoppen of iets anders proberen. Het is een middeltje dat wereldwijd door miljoenen mensen langdurig wordt gebruikt; het is niet gevaarlijk en niet verslavend.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!