Zorgverzekering bij angststoornis

Wat moet u voortaan zelf betalen?

Getty Images

Iedereen is wel eens bang. Angst is een gezonde emotie die ons waarschuwt voor bedreigende situaties. Bij mensen met een angststoornis heeft angst zich ontwikkeld tot de spreekwoordelijke 'slechte raadgever'.

Angststoornissen

behoren tot de meest voorkomende psychische stoornissen. Ongeveer 5 op de 1000 mensen heeft last van een angststoornis. Er is sprake van een angststoornis als de angst onredelijk groot is, het functioneren verstoort en paniekaanvallen veroorzaakt. Vaak is de angst irreël en zijn patiënten ook bang voor de angst zelf. Hierdoor gaat u situaties vermijden. Een spinnenfobie kan zo heftig zijn dat iemand niet eens meer een kamer binnen durft. [ITEMADVERTORIAL]

Het woord 'fobie' betekent vrees en een fobie valt onder de groep specifieke angststoornissen. Andere angststoornissen zijn bijvoorbeeld een sociale fobie, waarbij iemand bang is om negatief beoordeeld te worden, paniekstoornis, straatvrees en dwangstoornissen, zoals smetvrees.

Angststoornissen ontstaan door diverse factoren. Een belangrijke component is de erfelijke aanleg voor angststoornissen. Ook trauma's op jonge leeftijd, het verlies van een ouder, overmatige stress, hormonen en opvoeding spelen een rol. Vanwege deze verschillende factoren is behandelen niet eenvoudig en zal een angststoornis niet altijd voor honderd procent verdwijnen. Maar u kunt wel iets doen tegen angststoornissen en er in ieder geval voor zorgen dat de klachten afnemen zodat u weer goed kunt functioneren.

Behandeling
Een behandeling tegen een angststoornis kan bestaan uit gedragstherapie, medicatie of een combinatie van beide. Antidepressiva kunnen effectief zijn bij angststoornissen, bijvoorbeeld de SSRI’s (selectieve serotonine heropname remmers). Deze werken via serotonine, een boodschappenstof die van invloed is op signalen in de hersenen. Omdat bij mensen met een angststoornis de 'angstthermostaat' is ontregeld, reageren ze met overmatige angstreacties op gewone signalen.

Bij gedragstherapie wordt bij angststoornissen vaak gekozen voor exposure. Dat wil zeggen dat u geleidelijk blootgesteld wordt aan dategene waar u angstig voor bent. Vergelijk het maar met leren zwemmen. Veel kinderen zijn in het begin bang voor water en leren het geleidelijk aan leuk te vinden. Een ander aspect van gedragstherapie is de cognitieve gedragstherapie. Hierbij leert u angstige en irreële gedachten omvormen tot reële gedachten.

Zorgverzekering
Met een angststoornis kunt u terecht bij de zogenaamde tweedelijns psychologische zorg. Voor diagnostiek en behandeling moet u vanaf 2012 een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt honderd euro voor behandelingen tot honderd minuten en tweehonderd euro voor behandelingen die langer dan honderd minuten duren.

Bij de keuze van een zorgverzekeraar is het vooral belangrijk om te letten op het aanvullende pakket. Als u in behandeling bent bij een GZ-psycholoog, is het verstandig om te kijken naar het aantal zittingen dat vergoed wordt. Hoe meer, hoe beter.

Bron 
  • Angst, Dwang en Fobie Stichting
  • Rijksoverheid