7 redenen om vaker avocado te eten

Boordevol gezonde voedingsstoffen, maar pas op je handen

Getty Images

Avocado is overal. Je kunt geen culinaire website, instagramfeed of tijdschrift bekijken of er staat wel een recept in met avocado. In enkele jaren tijd is de avocado de lieveling geworden van topkoks, foodies, receptenschrijvers, je buurvrouw, tja van wie niet….. En vanuit gezondheidsoogpunt bekeken is dat helemaal niet zo gek. Want er zijn een heleboel goede redenen waarom je vaker een avocado op je menu kunt zetten.

Maar eerst even wat meer over de avocado. Deze vrucht groeit in tweetallen aan wel 20 meter hoge bomen. Van oorsprong groeien ze vooral in Zuid- en Midden-Amerika, maar worden nu ook op grote schaal gekweekt in Californië en Israël. Er zijn wereldwijd wel 400 verschillende soorten bekend, van klein tot groot en van met een gladde heldergroene schil tot een zeer gerimpelde donkere schil. Avocado’s worden altijd geplukt voor ze rijp zijn, en tijdens het transport en daarna bij jou op de schaal worden ze pas goed rijp. Het ultieme rijp-moment: als je de schil ietsje kunt indrukken. Eerder eten kan, maar is een stuk minder lekker. Je kunt een avocado trouwens sneller laten rijpen als je deze een dag samen met een rijpe banaan in een plastic zakje doet (wel wat gaatjes in het zakje prikken). En is de avocado al rijp maar wil je deze nog niet eten? Leg de avocado dan in de koelkast. Zo kun je de avocado nog een dag of vijf goed houden.

1. Avocado bevat gezonde vetten

Het bijzondere aan de avocado is het hoge vetgehalte. Er zit veel meer vet in dan in andere fruit- en groentesoorten. Dat vetgehalte kan wel oplopen tot 35-40 gram per avocado. Geen wonder dus dat avocado zo zacht en romig smaakt. Het vet in de avocado hoort bij de gezonde onverzadigde vetten. Je kunt het vergelijken met het vet in plantaardige olie, noten en zaden.

2. Avocado telt mee als groente

Een avocado is een vrucht, maar volgens het Voedingscentrum telt de avocado mee als groente. Met een flinke avocado zit je dus al bijna aan je aanbevolen hoeveelheid groenten van 250 gram per dag.

3. Avocado bevat nauwelijks koolhydraten

Iedereen die op de koolhydraten wil letten, heeft vast de avocado al ontdekt. Avocado bevat slechts 2 gram koolhydraten per 100 gram, en dan is minder dan er in veel soorten groenten zit. Tel daarbij op dat een avocado snel voor een vol gevoel zorgt in de maag. Daardoor is de avocado een geliefd ingrediënt bij veel koolhydraatarme diëten.

4. Avocado staat bol van vitamines

Vanwege vitamine C hoef je geen avocado te eten, dat zit er nauwelijks in. Maar daarentegen bevat avocado wel veel vitamine E, K en B6. Met een flinke avocado heb je al ruim de helft binnen van wat je aan deze vitamines op een dag nodig hebt. En daarnaast bevat de avocado ook nog een aantal andere B-vitamines.

5. Avocado bevat luteïne

Groene groenten bevatten een bijzonder stofje, luteïne genoemd. En dit zit ook in avocado. Luteïne is een antioxidant, die werkt als UV-filter in het oog. Mogelijk beschermt luteïne ook tegen de oogziekte maculadegeneratie. Met een portie spinazie of boerenkool krijg je meer luteïne binnen, maar een avocado helpt ook mee om aan luteïne te komen.

6. Avocado bevat vezels

Je zou het niet verwachten van zo’n romige avocado, maar er zitten redelijk wat vezels in. Per 100 gram ongeveer net zoveel als in doperwten of spruitjes. Vezels zijn belangrijk voor de werking van je darmen. Ze vormen een voedingsbodem voor gunstige bacteriën die in je darmen leven en ze houden de ontlasting soepel.

7. Met avocado kun je veel variëren

Gevarieerd eten is gezond. Door avocado’s aan je repertoire toe te voegen, voeg je meer gezonde variatie toe. Recepten zijn er volop. Heel bekend is de guacamole, een smeersel van geprakte avocado. Maar je kunt avocado ook lekker verwerken in salades, in wraps, bij bonenschotels, of wat dacht je van (koude) avocadosoep?

Pas op je handen

Door de toename van de consumptie van avocado’s blijken er ook meer 'avocado-ongelukken' op te treden. Plastisch chirurgen zien de laatste jaren steeds meer letsel aan handen. Dit komt omdat het verwijderen van de pit, soms nogal lastig is. Wees dus voorzichtig met het schoonmaken. In deze video wordt het je even voorgedaan.

 

Auteur 
  • Mary Stottelaar