Minder voedsel verspillen: zo doe je dat

Voedsel bewaren
Getty Images

Hoe kan ik minder voedsel verspillen?

Monique

Al ons voedsel is geproduceerd, verwerkt, vervoerd, verpakt en bereid. Wanneer het voedsel wordt weggegooid, zijn deze investeringen voor niks geweest. Nederlanders verspillen thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon per jaar. Vooral bij brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel is veel winst te behalen. Kleine stappen hebben groot effect om minder voedsel te verspillen. Welke stappen kun je zetten?

Slim kopen

Een boodschappenlijstje helpt je om goed te plannen en minder eten te verspillen. Wie altijd een lijstje maakt, kan tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak redden. Bekijk voordat je een boodschappenlijstje maakt altijd wat er nog in de koelkast, vriezer en voorraadkast ligt. Wat moet als eerste op? Heb je bijvoorbeeld nog een restje roerbakgroente liggen? Zonde om weg te moeten gooien, dus zorg dat je die vanavond in je maaltijd verwerkt.

Daarnaast is het slim om op je lijstje niet alleen te schrijven wat je nodig hebt, maar ook hoeveel. Bijvoorbeeld: ‘400 gram spinazie’. Zo koop je minder snel te veel en doe je ook minder snel impulsaankopen.

Slim koken

Door op maat te koken voorkom je dat je eten overhoudt. Wie eten er vandaag allemaal mee? Wat is een goede portie? En hoeveel heb ik in totaal dus nodig? En: meten = weten. Gebruik daarom een keukenweegschaal om af te wegen hoeveel je in de pan moet doen. Vooral bij pasta, rijst en couscous is het slim om dit te doen. Deze producten zetten namelijk uit tijdens het koken. Rijst wordt ongeveer 2,5 keer groter en pasta 2 keer zo groot. Hiervan kook je al snel te veel.

Toch een restje over van een maaltijd? Laat het snel afkoelen, verpak het goed en zet het in de koelkast van 4 °C. Eet restjes binnen 2 dagen op. Of stop het in de vriezer, dan ik een restje 3 maanden houdbaar. Het is handig om een sticker op het bakje te plakken met de inhoud en datum.

Slim bewaren

Eten blijft langer goed als je het op de juiste manier bewaart. Je hoeft dan minder snel iets weg te gooien. Zorg dat je koelkast op 4 °C staat. Op die temperatuur groeien bacteriën minder snel. Sommige soorten groente en fruit blijven langer goed in je koelkast, andere soorten juist erbuiten. Groente en fruit kun je ook invriezen, net als brood. Je kunt dan precies het aantal boterhammen eruit halen die je nodig hebt. Zo heb je elke dag vers brood en verspil je niets!

In de online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Zoek een product op, kijk waar die het langst goed blijft en krijg handige bewaartips.