Nieuw in de supermarkt: de Cumelo

Getty Images

In de Nederlandse fruitschappen ligt sinds kort een nieuwe vrucht: de cumelo. De mix van een komkommer en een meloen groeit maar op één plek in de hele wereld, maar Gerard van Loon haalde hem naar Nederland.

Sinds kort ligt hij bij de Jumbo in de schappen: de cumelo. Hij lijkt op een meloen, maar is da niet. Gerard van Loon was vertrokken naar Italie om een B&B te beginnen, en ontdekte daar de fruitsoort.

,,Het is een spontane kruising tussen een komkommer en een meloen en wordt hier al eeuwen gegeten”, vertelt hij. De cumelo groeit alleen in de Italiaanse streek Puglia. ,,Een aantal kilometer verderop hebben ze nog nooit van de vrucht gehoord, het is echt een lokale fruitsoort.”

Smaak

De cumelo is populair bij het ontbijt of door salades. ,,Je kan hem ook eten met parmaham, net als meloen met ham”, vertelt Harm-Jan Eikelenboom van groente- en fruitimporteur The Greenery. ,,Je moet hem een aantal uur voor het eten in de koelkast leggen. Als hij koud is, is hij écht het lekkerst. En verwacht geen meloensmaak. De smaak is het meest te vergelijken met die van een komkommer, maar net wat zoeter. Maar dus niet zo zoet als een meloen. De structuur is dan wel weer net zoals een meloen.”

Bron: AD

 

Auteur 
  • David de Wilde