Zo profiteert u optimaal van de vitamines in groente

Koel bewaren en kort koken

Getty Images

Groente zit vol met vitamines en mineralen die uw lichaam hard nodig heeft. Maar als u groente te lang kookt en het niet op de juiste manier bewaart, dan gaat een deel van die vitamines verloren. Zonde! Hoe voorkomt u dat?

Zo haalt u het meeste profijt uit groente:

  • Kook groente zo kort mogelijk. Bij het bereiden van eten gaan namelijk vitamines verloren, dat kan oplopen van 10 tot 50 procent of meer. Het gehalte aan vitamine C in bijvoorbeeld boerenkool kan sterk teruglopen als u het langer kookt dan nodig. De optimale kooktijd verschilt per groente.
  • De vitamines in groente trekken altijd in het water (kookvocht). Daar kunt u niks aan doen, maar u kunt dit proces wel beperken door weinig water te gebruiken. Hoe minder water u gebruikt, hoe minder vitamineverlies er optreedt.
  • Kies in de winkel het liefst hele, ongesneden groenten. Gesneden, gepureerde of uitgeperste groente hebben vaak al een deel van de vitamine C verloren.
  • Bewaar groenten koel en donker. Op een plek waar veel zonlicht kan komen, gaan meer vitamines verloren. De keukenkast of koelkastlade is vaak beter dan op het aanrecht voor het raam. Wilt u weten hoe u groente zo lang mogelijk bewaart? Zoek het op in de digitale Bewaarwijzer.

[ITEMADVERTORIAL]

Hoeveel vitamines kunnen er verloren gaan?

Hoeveel vitamineverlies er kan optreden is niet precies te zeggen. Het hangt van veel dingen af, zoals het soort groente (sla is bijvoorbeeld kwetsbaarder dan paprika), het soort vitamine, de hoeveelheid water, de temperatuur waarbij het bewaard wordt.

Hoeveel groente moet ik eten?

Het advies is om elke dag minstens 250 gram groente te eten. Dat zijn vier opscheplepels vol bij de avondmaaltijd. Vindt u dat veel? Probeer dan overdag vaker groente te eten, bijvoorbeeld door groente op brood te eten, of tussendoor.

Kijk op www.voedingscentrum.nl voor meer informatie over groenten en vitamines.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum