Haar als hoofdzaak

De juiste haarverzorging

Getty Images

Alles gaat moeizamer op een bad hair day, zo blijkt uit psychologisch onderzoek. Nog een reden om te zorgen dat uw haar goed zit. Met de juiste verzorgingsproducten lukt dat zeker.

Alleen schoon haar glanst en valt soepel in model. Heb je vet haar, of eigenlijk: een vette hoofdhuid? Was het gerust dagelijks. Het is een fabeltje dat het haar daardoor sneller vet wordt. Ook voor wie veel stylingproducten gebruikt of snel transpireert, is vaker wassen prettig. Maar het moet wel met zorg gebeuren; behandel het haar zoals u een lievelingstrui zou behandelen. Dus niet te heet, niet te veel shampoo gebruiken (een hoeveelheid ter grootte van een walnoot is genoeg) en niet ruw droogwrijven. En het belangrijkste onderdeel van de wasbeurt: uitspoelen. Shampooresten maken het haar slap en zorgen dat het er snel weer vet of vuil uitziet.[ITEMADVERTORIAL]

De juiste shampoo

Wat de shampoo betreft: kies er een die is afgestemd op uw haartype. Daarin zitten precies de bestanddelen die eventuele haarprobleem aanpakken. Pluizen en kroezen zijn twee van de meest voorkomende haarproblemen, zeker in het najaar en de winter. Een anti-pluis-shampoo kan droog en weerbarstig haar zacht en soepel maken. Zacht voor haar en hoofdhuid, en ook heel 'groen', zijn shampoos met natuurlijke wasactieve stoffen. Er zijn tegenwoordig zelfs shampoos die helemaal uit puur natuurlijke bestanddelen zijn opgebouwd. Opvallend zijn dan nog de shampoos met verzorgende oliën. Olie is weer helemaal terug, onder meer vanwege de voedende kwaliteiten.

Elke dag een goede haardag

Dankzij de nieuwe stylingproducten behoren bad hair days tot het verleden. Echt, zo simpel is het. Slap, fijn haar zonder volume? Stylingmousses zorgen voor een volle bos, vooral als het etiket ook nog aangeeft dat de mousse voor meer volume zorgt. Verdeel een bolletje schuim over handdoekdroog haar, blaas het haar even 'tegen de draad in' droog (met het hoofd voorover) en föhn het vervolgens in model. Spectaculair is ook het effect van de nieuwe volumepoeders. Schud wat poeder in de handpalmen, even de handen tegen elkaar wrijven en dan over het droge haar verdelen, met name bij de aanzet. Direct resultaat! Één nadeel; het haar toont wel wat eerder vuil.

Draagt u het haar graag in een (warrig) knotje? Een fijne nevel van hairspray houdt het op z’n plaats. Ook een korter kapsel blijft met een hairspray lang in model. De moderne hairspray werkt als een flexibel 'haarnetje', zodat het haar wel in beweging kan blijven (en niet als een soort helm op het hoofd zit). Weerbarstig haar? Stylingcrème of flexibele wax maakt krullen of springerige lokken zacht en soepel. Gewoon met de vingers in droog haar kneden en klaar.

Glanzend gezond

Wanneer de haarschubben niet langer dakpansgewijs over elkaar liggen, wordt het haar poreus. Hete stylingapparaten, blonderen, permanenten en (te) veel zon zijn mogelijke oorzaken. Haar kan niet uit zichzelf herstellen, daar is hulp bij nodig. Een conditioner legt een verzorgend en beschermend laagje over de schubben en maakt het haar zacht en glanzend. Verdeel de emulsie met de vingers of met een grove kam door het vochtige haar, laat kort intrekken en spoel dan goed uit. Daarna glijdt de kam er moeiteloos doorheen. Er zijn ook leave-in conditioners, vaak met een verzorgende olie als bestanddeel. Die brengt u aan op handdoekdroog haar en hoeft u niet uit te spoelen. Een tegen hitte beschermende conditioner ten slotte is geen overbodige luxe wanneer u het haar in model wilt brengen met een hete krultang, steiltang of föhn. Is het haar in een slechte conditie en dus droog en pluizig, verwen het dan af en toe met een haarmasker. Gebruik zo’n masker zo vaak als nodig is. De moderne haarmaskers hebben een korte inwerktijd (1 minuut!) en maken het haar niet slap en zwaar.

Houd vast, dat haar

Vaak wordt het haar van vrouwen in de overgang dunner. Dat komt doordat de invloed van het vrouwelijk hormoon oestrogeen dan afneemt , en de invloed van het mannelijke hormoon testosteron groter wordt. Wie aanleg heeft voor voor erfelijke kaalheid, kan dan met een behoorlijk haarverlies worden geconfronteerd. Volgens dermatoloog Ids Boersma lijdt 40 procent van de vrouwen aan deze vorm van haarverlies. Anders dan bij mannen wordt het haar bij vrouwen over het hele hoofd dunner. Ook stress, ouderdom, ziekte, medicijngebruik en een ongezonde levensstijl kunnen haarverlies veroorzaken.

Het enige levende deel van het haar zijn de haarzakjes waaruit de haren groeien. Die kunt u proberen te beïnvloeden door bijvoorbeeld speciale voedingssupplementen tegen haaruitval te slikken. Ook zijn er serums die u op de hoofdhuid moet aanbrengen om het haarverlies tegen te gaan. En dan zijn er ook nog producten die zorgen voor meer haardichtheid.  Dat werkt, kort samengevat, als volgt. Elke haar groeit uit een haarfollikel. Zo’n follikel kan actief zijn, dan groeit er een haar. In de rustfase groeit er geen haar. Dit soort producten maakt een einde aan de rustfase, zodat uit de follikel weer een haar gaat groeien. En hoe meer haren er groeien, hoe voller de haardos.


 

Auteur