Dit zegt uw haar over uw gezondheid

Getty Images

Probeert uw haar u iets te vertellen over uw gezondheid? Misschien. Sommige ziektes en medicijnen beïnvloeden uw haar. Maar soms moet u ook gewoon beter voor uw haar en hoofdhuid zorgen. Wat is mythe en wat is een feit. We zetten het voor u op een rij.

Roos

Als u roos heeft, schaamt u zich misschien en bovendien jeukt het ook nog eens, maar roos is beslist niet schadelijk voor uw gezondheid. U kunt het beste een anti-roosshampoo gebruiken. Helpt de shampoo niet, ga dan voor advies naar uw huisarts.[ITEMADVERTORIAL]

Is de roos geel en vettig, dan is er misschien sprake van seborrhoïsch eczeem. Dit is een schilferige huidaandoening. De huidcellen delen zich vele malen sneller dan gebruikelijk en afgestorven cellen laten in kleine droge plakjes los: de schilfers. 

Het beste medicijn is ketoconazol. Dit is verkrijgbaar in shampoo en als zalf. De shampoo in een lichte concentratie bij de drogist en apotheek, in hogere concentratie en als zalf alleen via de huisarts.

Haaruitval

U verliest ongeveer 100 haren per dag. Dit is normaal. Verliest u opeens heel veel haar, dan hoeft er niet per se iets ernstigs aan de hand te zijn. Een shock – denk aan een operatie, medicatie, crashdieet, stress of schildklierprobleem – kan ervoor zorgen dat het haar in de rustfase blijft. Na twee of drie maanden valt het haar alsnog uit. Het lijkt dan 'met bosjes tegelijk' uit te vallen. Meestal groeit het meteen weer aan. Zo niet, ga dan naar uw huisarts voor advies.

Pleksgewijze kaalheid

Bij pleksgewijze kaalheid (alopecia areata) valt uw immuunsysteem per vergissing uw haarfollikels aan. Dit veroorzaakt plotselinge haaruitval. De meeste mensen krijgen één of twee kale plekken. Soms valt heel het haar uit. Deze vorm van haaruitval is niet schadelijk, maar psychologisch gezien is het heel vervelend.

Zon

Te veel zon verandert uw haar in een droge en broze brij. Het breekt gemakkelijk. Heeft u al dun haar van uzelf, dan riskeert u bovendien een zonnesteek. Haarverzorgingsproducten met zonnebrandmiddel bieden enige bescherming. Het dragen van een hoofddeksel is aan te raden.

Dieet

In extreme gevallen kan een crashdieet haarverlies veroorzaken. Om gezond te blijven, heeft haar proteïne en ijzer nodig evenals omega-3 vetzuren, zink en vitamine A. Lage calorie diëten missen deze stoffen vaak en kunnen haargroei belemmeren. Vaak ziet het haar er dof en futloos uit. Met deze voeding kunt u de conditie van uw haar verbeteren.

Drukken, trekken, stylen

Te sterk aan het haar trekken, bijvoorbeeld bij het maken van een paardenstaart of vlechten, kan de haarwortels beschadigen en ervoor zorgen dat het haar breekt of uitvalt. Extra druk op het haar, bijvoorbeeld bij haarstukjes, veroorzaakt soms ook haaruitval. Te veel stylen maakt uw haar zwak. Denk aan föhnen of zelfs te vaak borstelen. Het beschadigt de buitenste laag van uw haar. Komt de kern van uw haar bloot te liggen, dan wordt het droog en dof. Omdat hier geen sprake is van permanente haarbeschadiging, kunt u het beste uw haar afknippen.

Medicatie

Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, de anticonceptiepil, bètablokkers, NSAID's en geneesmiddelen tegen jicht, artritis en een hoge bloeddruk, veroorzaken haaruitval. Stopt u met de medicatie, dan komt de haargroei meestal terug. Vraag uw arts altijd naar mogelijke bijwerkingen van medicijnen.

 

Auteur