De ins en outs van het haar kleuren

Camoufleer die grijze haren

Getty Images

Diepglanzend haar met een sprankelende kleur, dát wilt u wel! Dan is het handig om alles te weten over haarkleuringen. De tips & tricks!

Wilt u uw haar voor het eerst kleuren, dan wilt u natuurlijk precies weten welke tint u het mooist staat. Een goede kapper zal graag - vrijblijvend - advies geven. Geen idee welke kapper echt goed is? Vraag het die vriendin of buurvrouw met dat prachtig gekleurde of goed geknipte haar.

Regel nummer één bij haarkleuren: kies voor een haarkleur die matcht met uw huidtint en die de kleur van uw ogen versterkt. Als u wat ouder bent staan lichte tinten vaak beter dan donkere; die geven het gezicht vaak een wat harde uitstraling. Misschien moet u eerst verschillende nuances uitproberen, maar als u eenmaal weet welke kleur u mooi staat, kunt u daarna zelf thuis u haar van die tint voorzien. Weet wel dat de kleuren die je in de winkel vindt, vaak donkerder uitvallen dan aangegeven op de verpakking.[ITEMADVERTORIAL]

Om uit te proberen

Er zijn legio manieren om het haar te kleuren en de grote vraag is: kiest u voor een tijdelijke of een permanente kleuring? Er wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen twee soorten kleuringen: een een semi-permanente kleuring of een permanente kleuring. De semi-permanente kleuring is na zo’n 25 à 30 wasbeurten uit het haar verdwenen.

Een semi-permanente kleuring bevat een oxydatiemiddel in plaats van ammoniak, waardoor alleen de buitenste laag van de haar wordt gekleurd. U kunt er uw haar dus niet veel lichter mee maken (een nuance of twee maximaal). Een donkerder tintje kan wel of u kunt uw natuurlijke kleur ermee oppeppen. De semi-permanente kleuring camoufleert ongeveer 70 procent van de grijze haren.

Camoufleer die grijze haren

De permanente kleuring dekt grijze haren goed af en u kunt er alle kleuren mee verkrijgen. De kleurpigmenten dringen door tot diep in de haarvezel. Permanente haarkleuringen zijn iets schadelijker voor het haar dan de semi-permanente, maar niet zo schadelijk als vroeger, omdat er tegenwoordig ingrediënten zijn toegevoegd die het haar beschermen tegen bijvoorbeeld waterstofperoxide. Bij een permanente kleuring moet de kleur uitgroeien en dus wordt na vier weken uw eigen haarkleur zichtbaar. Wilt u het haar liever niet iedere maand kleuren? Kies dan een tint die dicht bij je natuurlijke haarkleur ligt: dan valt de uitgroei minder op. Met een permanente kleuring kunt u het haar wél lichter maken, hierbij zijn vrijwel alle kleuren mogelijk. Wilt u een grote kleurovergang, bijvoorbeeld van lichtblond naar donkerbruin, dan is het raadzaam dit te laten doen door de kapper. Wilt u het haar juist veel lichter maken, dan zult u het haar eerst moeten ontkleuren. Helaas beschadigen ontkleuringsmiddelen het haar wel.

Shampoo of een mousse?

Voor thuisgebruik komen de semi-permanente kleuringen meestal in de vorm van een kleurshampoo. Een redelijk 'nieuwe' vorm is de mousse: gemakkelijk aan te brengen en daardoor heel geschikt om de haarkleur snel een oppepper te geven. Een moussekleuring is minder geschikt om de uitgroei bij te werken omdat het heel lastig is om er nauwkeurig mee te werken; u kleurt al snel uw voorhoofd, oren en nek mee. Wie alleen de uitgroei wil bijwerken, kan beter een kleurshampoo nemen, scheidingen in het haar trekken en met een speciale kwast de kleuremulsie heel precies over de uitgroei kwasten.

Natuurlijk blond of bruin

Wie geen fan is van chemische producten voor het haar, kan ook kiezen voor een natuurlijke haarverf. Daarbij denkt u misschien automatisch aan de specifieke rode kleur van henna, maar tegenwoordig zijn er naast dat bekende rood ook nog blond- en bruintinten te krijgen en zelfs diep donkerbruin. Deze kleuringen pakken net zo goed als de chemische kleuringen. Helaas is het niet zo dat biologische of 100 procent natuurlijke kleuringen automatisch geschikt zijn voor mensen met een allergie of mensen met een gevoelige hoofdhuid. Wie snel last heeft van jeuk, kan het best een semi-permanente haarkleuring zonder ammoniak kiezen. Zelfs als u een huidziekte heeft, zoals eczeem of psoriasis, of als uw haar erg dun aan het worden is, kunt u in principe uw haar met een dergelijk product kleuren.

Omdat een haarkleuring ook zonder ammoniak toch hier en daar kan prikken, is het  beter om voor het kleuren een kalmerende crème aan te brengen op de aangetaste huidplekjes. En als u een geïrriteerde hoofdhuid heeft, kiest u het best voor een verzorgend product dat uw haarkleur ophaalt, zoals een kleurend haarmasker. De kleur verdwijnt na een paar wasbeurten omdat het formules zijn zonder oxidanten, vaak met zuiver natuurlijke pigmenten.

Kleurbehoud

Het is van essentieel belang om gekleurd haar goed te verzorgen: gekleurd haar is kwetsbaarder en wordt sneller dof. Gebruik daarom een shampoo speciaal voor gekleurd haar om de kleurpigmenten te behouden. Breng na het wassen altijd een conditioner aan, en eens in de week een verzorgend haarmasker. Ook haarolie is een geweldig product om de conditie van het haar op peil te houden en het haar mooi te laten glanzen.

Kleuradviezen

  • Als u vindt dat uw haar er dof uitziet, laat het dan bij de kapper in twee nuances kleuren. Niets beter om uw haar een opkikker te geven. Maar waag u thuis niet aan dit soort behandelingen, dat is veel te riskant.
  • Koperaccenten halen de kleur van de ogen op.
  • Rossige en roodtinten flatteren, maar hebben de neiging snel te verflauwen en oranje te worden. Vermijd dit door te kiezen voor kwaliteitsproducten met subtiele tinten.
  • Babyblond en lichtblond vergelen makkelijk. Daarom bevatten dergelijke kleuringen tegenwoordig iriserende en askleurige reflecties. Is de haarkleur toch te geel uitgevallen? Met een  zilvershampoo is dit zó verholpen.
  • Gaat u over op een andere haarkleur, vergeet dan niet ook de wenkbrauwen te laten kleuren.
  • Kleur het haar als het nog niet gewassen is. Wassen verwijdert het natuurlijke talglaagje dat de hoofdhuid beschermt tegen de chemicaliën.
  • Zonlicht is een van de grootste vijanden van gekleurd haar, de kleur licht op en vervaagt. Gebruik een spray met beschermingsfactor, ook in de winter.
  • Was uw haar niet te snel! Zeker wie het haar rood of donker heeft gekleurd: wacht zo lang mogelijk met wassen om te voorkomen dat de kleur snel vervaagt. En ook daarna geldt: hoe minder vaak u het haar wast, hoe langer u een mooie kleur behoudt.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine