Hoe houdt u uw haar gezond?

Tips voor een volle haarbos

Getty Images

Iedereen wil een volle bos gezond haar. Maar hoe houdt u uw haar mooi? Iedere dag wassen lijkt niet de beste manier en ook met föhnen en verven moet u voorzichtig zijn.

U kunt uw haar het beste vergelijken met wol. Als u wollen kleding te vaak wast, wordt het minder mooi. Shampoo doet niet per se iets goeds voor uw haar: het is vooral voor het reinigen van de hoofdhuid.[ITEMADVERTORIAL]

Hoe langer, dikker en gekrulder het haar des te langer mag de periode zijn tussen twee wasbeurten in. Het talg uit de talgkliertjes van de hoofdhuid verspreiden zich namelijk minder snel door het haar. Het haar is daardoor droger en heeft minder wasbeurten nodig.

De enige reden om uw haar elke dag te wassen is de geur. Het is namelijk echt niet nodig. Daarbij zorgt vaak wassen ervoor dat u meer verzorgings- en stylingsproducten nodig hebt. Schoon haar is namelijk zacht en hangerig en daardoor minder makkelijk te stylen.

Eten

Een gezond voedingspatroon is ook belangrijk voor een bos gezond haar. Gevarieerd eten zorgt voor een gezonde, mooie, zachte haardos. Eiwitten spelen hier de belangrijkste rol in. Het haar bestaat voor het grootste deel uit proteïne. Die haalt u uit onder andere bonen, granen, soja en vlees.

Ook ijzer is een belangrijk voor mooie manen. IJzer is betrokken bij de vorming van proteïnen en vindt u voornamelijk in vlees, maar ook in bijvoorbeeld sojabonen en pompoenzaden.

Vitamine D en E en de sporenelementen selenium, koper en magnesium dragen bij aan gezond haar. Elk vitaminetekort kan leiden tot haarverlies. Een tekort kunt u het beste oplossen met een gevarieerde voeding: voedingssupplementen die mooi haar beloven zijn niet nodig.


Stress

Van stress wordt ook vaak gezegd dat het niet goed is voor uw haar: het zou tot grijze haren kunnen leiden. Het is onduidelijk of stress daadwerkelijk celveroudering kan versnellen. Wel is het zo dat lichamelijke stress een oorzaak is voor haarverlies. Deze stress kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld medicijnen, afvallen en ziekte. Emotionele stress gaat vaak gepaard met lichamelijke stress. Daardoor kunnen mensen met emotionele stress ook last krijgen van haaruitval.

Wees lief

Daarnaast is het van groot belang om lief te zijn voor uw haar. Föhnen, stylen, verven: hitte en chemische producten kunnen het haar beschadigen en uitdrogen. Daarbij kunnen chemische stoffen ook de hoofdhuid irriteren. Houd een föhn dus altijd op afstand en kies bij complexe haarkleuring of behandeling (stylen of permanent) voor een professional. Blijvend kleuren maakt het haar steeds droger en minder levendig. Ditzelfde geldt voor stylen en permanenten.

Wees dus realistisch en kies voor een kapsel en kleur die goed bij u past. Breng ook regelmatig een bezoek aan een kapper. Gespleten haarpunten zijn een soort natuurlijke manier van 'knippen'.

Bron 
  • WebMD