Aspirine na infarct

Ongeveer tien jaar geleden onderging ik, man van 74, een openhartoperatie na een infarct. De cardioloog schreef mij twee tabletten aspirine per dag voor, levenslang. De huisarts heeft deze hoeveelheid verlaagd tot één tablet per dag. Is dit nu plotseling een ander inzicht?
man (74)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma
De voordelen van aspirine (acetylsalicylzuur) na een hartinfarct zijn in vele onderzoeken aangetoond. Er is ook veel onderzoek gedaan naar de optimale dosering, en die ligt tussen 75 en 150 mg per dag. Ik neem aan dat u tabletten neemt van 80 mg; dan zit u er met één tablet tussenin en met twee iets erboven. De richtlijn van de huisartsen schrijft voor dat één tablet voldoende is.

Te veel aspirine vergroot de kans op bloedingen, en als je ouder wordt neemt het risico op bloedingen toch al toe. Toen u net het infarct had gehad, wilde de cardioloog waarschijnlijk op safe spelen wat betreft het risico op een nieuw infarct. Uw huisarts denkt waarschijnlijk: het gaat al lang goed met het hart en het zou zonde zijn als ergens een bloeding optreedt. Hij werkt dus volgens de richtlijnen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!