9 oorzaken van pijn op de borst

Niet altijd een hartaanval

Een drukkend gevoel op de borst of steken in de hartstreek. Bij pijn op de borst beginnen de meeste mensen zich meteen zorgen te maken. En niet zo gek natuurlijk, want het kan wijzen op een hartziekte. Maar gelukkig heeft pijn op de borst heel vaak een onschuldige oorzaak.

1. Brandend maagzuur

Als maagzuur in de slokdarm terecht komt, dan kan dat behoorlijk gaan bijten. U voelt meestal pijn hoog in de bovenbuik. Soms straalt de pijn ook uit naar de borst of rug. Maagzuurklachten treden meestal een paar uur na de maaltijd op. Zeker als u ligt.

Luister naar uw hart

Als u iets aan uw hart krijgt, gaat u de medische molen in. Hartfilmpje, scans, bloedonderzoek en heel veel medicijnen. In de nieuwe Plusspecial over het hart leest u alles over deze medische molen én wat u kunt doen om uw hart gezond te houden. Nu voor slechts € 9,95!

2. Slokdarmkrampen

Wanneer de slokdarm niet goed functioneert, kunt u last krijgen van brandend maagzuur, maar ook van krampachtig samentrekken van de slokdarm. Ook deze klachten ervaart u vaak als u ligt. Een extra kussen kan uitkomst bieden.

Ook een ontsteking van de slokdarm of het slokdarmslijmvlies kan tot pijn op de borst leiden. Langdurige blootstelling aan maagzuur of de schimmel Candida albicans veroorzaken deze ontstekingen. Bij problemen aan de slokdarm heeft u meestal ook last van slikproblemen.

3. Syndroom van Tietze

Bij het syndroom van Tietze is er sprake van een irritatie van het kraakbeen en de spieren die de ribben met het borstbeen verbinden. Het is een vorm van ontstekingsreuma. Bij druk op de borst neemt de pijn meestal toe. Ook bewegen en hoesten kunnen de pijn verergeren.

Vrouwen hebben vaker Tietze dan mannen. De oorzaak van deze chronische aandoening is niet bekend. Met pijnstillers kunt u deze onschuldige ziekte behandelen.

4. Pijn van de tussenribspieren

Soms is pijn op de borst simpelweg spierpijn. Een overbelasting van de tussenribspieren ontstaat door bepaalde lichamelijke activiteit waaraan het lichaam niet gewend is. Meestal verdwijnt het weer na enkele dagen rust.

5. Pleuritis

Een ontsteking van de pleura – borstvlies of longvlies – noemen we pleuritis. Zo’n ontsteking ontstaat soms na een infectie van de luchtwegen of griep. De pijn op de borst is scherp en continu aanwezig. Ademhalen is vaak pijnlijk en ook bepaalde bewegingen kunnen de pijn verergeren. Over het algemeen kan een pleuritis goed behandeld worden met pijnstillers.

6. Stress of paniek

Pijn op de borst kan ook een teken van het lichaam zijn, dat u rustiger aan moet doen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij stress of hevige emoties. Ook paniek kan pijnklachten geven, zeker als de paniek tot hyperventilatie leidt.

Bij te snel ademhalen ontstaat een tekort aan koolstofdioxide in het bloed, dit geeft allerlei klachten. Zo’n aanval gaat vaak uit zichzelf over. Soms helpt het om in een zakje te ademen. Op die manier vult u het tekort aan koolstofdioxide weer aan.

7. Longaandoeningen

Allerlei verschillende problemen met de longen kunnen ook pijn op de borst geven. U kunt hierbij denken aan een klaplong, longontsteking of longemfyseem. Ook patiënten met COPD en astma hebben soms pijnklachten in de borststreek. De meeste longaandoeningen gaan gepaard met kortademigheid.

8. Huidaandoening

Het herpesvirus varicella-zoster veroorzaakt ontstekingen van de huidzenuw, soms ook op de borst. De pijn is brandend en wordt niet erger bij beweging of ademhalen. Na enige dagen verschijnen blaasjes op de huid: gordelroos. Over het algemeen gaat dit vanzelf over.

9. Hartaandoening

Als uw hartspier te weinig zuurstof krijgt, kan er ook pijn op de borst ontstaan: angina pectoris ook wel hartkramp. Bij beweging, emoties of stress neemt de pijn toe. Meestal wordt de kramp veroorzaakt door een vernauwing in de kransslagaders. Als pijn op de borst het gevolg is van hartklachten, straalt de pijn vaak uit naar de armen of hals en kaak.

Ook hartklepaandoeningen of hartritmestoornissen veroorzaken klachten op de borst. Datzelfde geldt voor pericarditis: een ontsteking van het hartzakje. De bekendste hartaandoening met drukkende pijn op de borst is het hartinfarct.

Wanneer naar de huisarts?

Als je twijfelt of je pijnklachten met je hart te maken hebben, overleg dan altijd met je huisarts of specialist. Houden de klachten ook in rust langer dan 5 minuten aan, bel dan direct 112. 

5 Comments

Door Joke Herreijgers (niet gecontroleerd) op do, 23-11-2017 - 20:32

Ik mis hier toch nog een oorzaak. Myofasciale pijn veroorzaakt door 'triggerpoints' in je 'borstspieren' of de 'serratus anterior'. Dit fenomeen komt veel vaker voor dan je denkt en het is eigenlijk heel makkelijk te behandelen met o.a. massage.

Door Margarita (niet gecontroleerd) op do, 23-11-2017 - 14:50

Interessant artikel. Als het aankomt op gordelroos kan ik u uit eigen ervaring zeggen dat het bij mij niet vanzelf is overgegaan. Ik heb hier maanden last van gehad, d.w.z. heftige niet aflatende pijn die alleen met zeer langdurige zware medicatie was te verdragen. Jaren later ervaar ik nog steeds de consequenties.
Ik mis zeker de mededeling dat er tegen gordelroos een vaccin bestaat.
Een iets minder luchtige aanpak zou naar mijn mening zeker op zijn plaats zijn geweest.

Door Luc rijnen (niet gecontroleerd) op vr, 5-9-2014 - 05:06

Gerustellende oorzaken... Goed om even te lezen ....

Http://www.rijnen.nl/3k

Door A, Timmerman (niet gecontroleerd) op wo, 27-8-2014 - 15:16

Eigenlijk mis ik nog een belangrijke klacht. Wanneer de maag door het middenrif zakt. Heeft te maken met eten en emotionele gedachten tijdens het eten. Ik heb dit zelf meegemaakt en mijn huisarts wist direct wat er aan de hand was, omdat hij dit zelf ook had gehad.

Door G Wijnands (niet gecontroleerd) op zo, 24-8-2014 - 21:50

Wel eens gehoord of gelezen van het Syndroom van Acnes ?
Ben zelf hartpatiënt en heb blijvend last van Angina Pectoris.
Heb na mij te hebben vertilt aan een zitbank last van gescheurde/beschadigde zenuwen in mijn buikwand, het syndroom van Acnes, en daar zijn de klachten ook als die van AP buiten de hevige pijnscheuten in de buikwand als de blaas vol is.