Let op verborgen vet

Wat zegt het etiket?

Getty Images

Een koekje bij de thee, chocoladehagelslag op je boterham en een karbonade bij de avondmaaltijd. Niks mis mee, toch? Helaas zit in al deze producten verzadigd vet. En verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Het is dus verstandig om goed te letten op verborgen vet.

Iedereen heeft vet nodig, maar te veel is niet gezond. Vooral verzadigd vet is ongezond. Je hebt verzadigd en onverzadigd vet. Verzadigd vet is het verkeerde vet dat het cholesterolgehalte in het bloed kan laten stijgen. Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte van het bloed.

Ezelsbruggetje

Heb je moeite met het uit elkaar houden van de vetten? Een simpel ezelsbruggetje kan je helpen: verzadigd begint met de v van verkeerd. De eerste letter van onverzadigd vet is de o van oké. Verzadigd vet zit vooral verborgen in volvette kaas, worst, vet vlees, volle melkproducten, gebak, koekjes en zoutjes. Onverzadigd vet zit vooral in vloeibare vetsoorten. Of er goed vet in een product zit, is alleen op het etiket te zien.

Te veel vet maakt dik. Of vet verzadigd of onverzadigd is, maakt voor het aantal calorieën niet uit. Voor volwassen mannen geldt het advies om dagelijks niet meer dan 100 gram vet te eten, waarvan maximaal 28 gram verzadigd. Voor volwassen vrouwen is dat 80 gram, waarvan maximaal 22 gram verzadigd.

Om je op weg te helpen, hebben we een aantal producten waarin veel verzadigd vet zit en een alternatief daarvoor op een rijtje gezet. 

 Veel verzadigd vet  Weinig verzadigd vet
 Volvette kaas  20+ en 30+ kaas
 Chocoladepasta  Jam
 Pindakaas  Appelstroop
 Volle melk  Magere melk of karnemelk
 Mayonaise  Ketchup of curry
 Roze koek  Ontbijtkoek
 Stroopwafel  Café noir
 Slagroomsoes  Puddingbroodje
 Tompouce  Kruimelvlaai
 Roomijs  Sorbetijs of waterijs
 Zoute koekjes  Japanse mix
 Kaaskoekjes  Popcorn
 Kaasstengels  Zoute sticks
 Chips  Tortilla chips
 Cashewnoten  Walnoten
 Frikadel  Loempia
 Worstenbroodje  Broodje bapao
 Saucijzenbroodje  Toastje met zalm
 Blokjes kaas  Gegrild kippenvleugeltje

Meer alternatieven kun je vinden in de Vetwijzer van het Voedingscentrum. Bekijk ook altijd goed de verpakking van producten, voordat je ze aanschaft. Op het etiket kun je informatie vinden over hoeveel verzadigd en onverzadigd vet erin zit.

Bron 
  • Voedingscentrum