Snurken voor je vijftigste? Meer kans op hart- en vaatziekten

snurken-stel
Getty Images

Snurk je vóór je vijftigste, dan heb je later meer kans op hart- en vaatziekten zoals een beroerte of hartritmestoornissen. Door het snurken zakt het zuurstofgehalte in het bloed namelijk tijdelijk, blijkt uit recent onderzoek dat is gepresenteerd op het European Society of Cardiology Congress in Amsterdam.

In twee grote studies waarbij experts van Stanford University betrokken waren, werden de afgelopen tien jaar 1,7 miljoen mensen gevolgd tussen de 20 en 50 jaar. Degenen met slaapapneu én snurkten hadden zelfs vijf keer meer kans om hartritmestoornissen te ontwikkelen. Bovendien hadden ze 60 procent meer kans om later in hun leven een beroerte te krijgen, ontdekten ze.

Slaapapneu

"Door slaapapneu kan het zuurstofgehalte in het bloed 's nachts dalen, wat kan leiden tot hartritmestoornissen", zegt cardioloog Maarten van der Broek, van het Catharina Ziekenhuis, tegen RTL Nieuws. "Een andere theorie is dat er geen lucht binnenkomt doordat de bovenste luchtweg dichtzit. Het lichaam gaat dan steeds harder werken waardoor er steeds meer druk- en trekkrachten ontstaan in de borstkas. Op die manier kun je hartritmestoornissen ontwikkelen."

Ook jonge mensen

Slaapapneu komt veel voor, maar we lijken het te negeren en af te doen als iets onbelangrijks. Tot nu toe heeft niemand de omvang van het gezondheidsrisico van snurken aangetoond. “Het heeft ons echt verrast. En ook dat het bij relatief jonge mensen voorkomt. Ze zouden er bijvoorbeeld niet meer door kunnen werken. Het kan enorm veel invloed hebben op de volgende veertig jaar van hun leven", zegt cardioloog en onderzoeker Sanjif Narayan tegen The Guardian.

Bron 
  • The Guardian
  • RTL Nieuws