En: wat is het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet?

Als u wilt bakken of frituren, kunt u het beste kiezen voor olie of zachte margarine. Welke olie is de beste om mee te frituren?
Bij frituren is plantaardige olie – zoals zonnebloemolie of olijfolie – de beste keuze. Deze olie heet plantaardig omdat het van planten komt, bijvoorbeeld van zonnebloempitten of olijven. Er bestaan verschillende soorten olijfolie. ‘Extra vierge olijfolie’ bijvoorbeeld, heeft een sterke smaak en wordt vooral koud gebruikt. Denk aan pasta, salades, sauzen of smeersels zoals tapenade. Bij het bakken verliest deze olie zijn lekkere smaak, dus het heeft geen zin hem daarvoor te gebruiken.
Twijfelt u of een olie geschikt is om in te bakken of te frituren? Kijk dan altijd even op het etiket van de fles. Daar staat het duidelijk op vermeld. Let op: als olie begint te roken of te dampen is het te heet. Dan kunnen er ongezonde stoffen in ontstaan. Zonnebloemolie en andere soorten olie kunnen beter tegen hoge temperaturen. Daarmee kunt u dus veilig bakken of frituren.
Wat is het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet?
Ons lichaam heeft vet nodig om goed te werken. Vet zorgt ervoor dat we energie hebben en vitamines beter opnemen. Maar er zijn twee soorten vet: verzadigd en onverzadigd.
Verzadigd vet is het ‘slechte’ vet. Dit verhoogt het slechte cholesterol in het bloed, dat heet LDL-cholesterol. Cholesterol is een vetachtige stof die in je bloed zit. Te veel daarvan is niet goed voor het hart en de bloedvaten. U krijgt dan meer kans op hart- en vaatziekten.
Onverzadigd vet is het ‘goede’ vet. Dat helpt juist om het slechte cholesterol te verlagen.
Als u minder verzadigd vet eet, krijgt u op lange termijn een kleinere kans op hartproblemen.
Is kokosolie gezond?
Over kokosolie, ook wel kokosvet genoemd, worden vaak allerlei dingen gezegd. Sommige mensen zeggen dat het bacteriën doodt, uw weerstand sterk maakt of helpt bij afvallen. Maar hier is geen goed bewijs voor. Wetenschappers hebben het nog niet genoeg onderzocht.
Wat we wél weten: kokosolie bevat heel veel verzadigd vet, zelfs meer dan olijfolie of zonnebloemolie. En dat verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Daardoor krijgt u dus sneller last van hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet eten kan geen kwaad, maar gebruik het liever niet te veel.
Wat is het verschil tussen kokosolie en kokosvet?
Eigenlijk is het hetzelfde product. In warme landen is kokosolie vloeibaar, maar in Nederland wordt het hard. Dan noemen we het kokosvet.
Kokosvet bestaat uit vetzuren. Dat zijn kleine bouwsteentjes waaruit alle vetten bestaan. In kokosvet zit vooral één soort vetzuur: laurinezuur. Sommige mensen denken dat dit goed is voor de gezondheid, omdat het iets anders wordt verwerkt door het lichaam. Maar hiervoor is nog geen sterk wetenschappelijk bewijs.
Is ghee gezond?
Ghee lijkt op boter, maar het is iets anders. Het wordt gemaakt door boter te smelten en de melkonderdelen eruit te halen. Wat overblijft, is puur vet – ook wel geklaarde boter genoemd.
Ghee wordt vaak gebruikt in de Indiase keuken. U kunt er goed in bakken, braden en frituren, want het kan hoge temperaturen aan.
Toch is ghee geen gezonde keuze. Het staat niet in de Schijf van Vijf (de lijst met producten die goed zijn voor onze gezondheid) en het bevat veel verzadigd vet en calorieën – ongeveer 900 kilocalorieën per 100 gram. Dat is dus erg veel energie in een kleine hoeveelheid.