Labels of menukaarten in een andere taal? Vertaal het met je cameralens!

Vertalen camera
Getty Images

Wanneer je op vakantie bent kun je een hoop onbegrijpelijke teksten tegenkomen. Gelukkig zijn deze teksten met de camera-vertaler van Google Translate eenvoudig in eigen taal te lezen.

Google Translate 

Wellicht ken je Google Translate wel. Door middel van dit digitale vertaalwoordenboek kun je eenvoudig teksten in de gewenste taal krijgen. Je voert de tekst en gewenste taal in, en het is geregeld. Wanneer je een lap tekst hebt, kan het echter een hoop tijd kosten om alles over te tikken. Door middel van de camera-vertaler hoef je alleen maar met je mobiele telefoon over de tekst heen te gaan. De vertaling verschijnt over de teksten in de andere taal heen. 

Hoe werkt het?

Android

 1. Open de Google Translate app.
 2. Kies de taal van de tekst aan de linkerkant van het scherm, en naar welke taal je deze wilt vertalen aan de rechterkant van het scherm.
 3. Klik op het camera-icoontje in de app
 4. Wanneer je een foto wilt gebruiken die je eerder al hebt genomen, druk je op ‘alle afbeeldingen’ en selecteer je de afbeelding die je wilt vertalen. Wanneer je op het moment zelf iets wil vertalen richt je de camera op de tekst, waarna je op het rondje drukt. 
 5. De tekst staat nu vertaald op je scherm.


IPhone 

 1. Open de Google Translate app.
 2. Kies de taal van de tekst aan de linkerkant van het scherm, en naar welke taal je deze wilt vertalen aan de rechterkant van het scherm.
 3. Klik op het camera-icoontje in de app
 4. Wanneer je een foto wilt gebruiken die je eerder al hebt genomen, druk je op het icoontje met ‘galerij’ en selecteer je de afbeelding die je wilt vertalen. Wanneer je op het moment zelf iets wil vertalen richt je de camera op de tekst, en de tekst verschijnt automatisch.
 5. Wanneer je de vertalende camera wilt pauzeren druk je op het rondje in het scherm.

Tips:

 • Voor het gebruik is over het algemeen internetverbinding nodig. Het is mogelijk om een taal te downloaden zodat je hem ook offline kunt gebruiken. Bij het invoeren van ‘vertalen van’ vind je een lijst met allerlei talen. Rechts naast de taal staat een icoontje met een pijl naar beneden en een streep eronder. Wanneer je hierop drukt download je de taal en kun je deze ook offline vertalen. Voor het downloaden van de taal is wél internet nodig
 • Gebruik wanneer het donker is de flitser op je telefoon. Wanneer je bezig bent met scannen kun je eenvoudig op het bliksemschichtje met de streep erdoor drukken. De flits gaat nu automatisch aan. 
 • Zorg dat je de tekst scherp in beeld hebt. Druk op je telefoon op de tekst die je wilt vertalen, en de camera stelt hier automatisch op scherp. 
 • In Google Translate zit ook een functie waardoor de ingevoerde taal automatisch herkend wordt. Hierdoor hoef je de taal waarin de tekst straat niet te selecteren. Bij het invoeren van de talen selecteer je dan ‘taal herkennen’. Let op: dit werkt het best bij langere teksten. Bij korte teksten kunnen woorden met een andere taal overeenkomen terwijl de betekenissen van de woorden verschillend zijn.
Auteur