Trein, bus, auto en fiets vergelijken

Reizen
Getty Images

Trein, bus, auto en fiets vergelijken
Reizigers kunnen sinds kort in de NS Reisplanner zien welk vervoermiddel het beste past bij de reis. Openbaar vervoer, auto en fiets worden vergeleken op reistijd, prijs en CO2-uitstoot.

Na het invullen van de vertrek- en aankomstplaats maakt de reisvergelijker een vergelijking. Vertrek- en aankomstplaatsen kunnen tot op straatnaam worden geselecteerd. De vergelijker geeft een uitkomst voor vijf retourreizen per week. De kosten en CO2-uitstoot worden op jaarbasis gegeven. De vergelijker kan ook een vergelijking maken voor één reis. Daarnaast geeft de planner ook een reisadvies voor het openbaar vervoer, maar geen routeadvies voor de auto.

Voor de reistijd met de auto gebruikt de reisplanner gegevens van TomTom. De reistijd geldt in de spits, inclusief vertragingen. Daarbij wordt vijf minuten opgeteld om van de parkeerplaats naar de bestemming te lopen. Voor het openbaar vervoer gebruikt de vergelijker gegevens van de NS Reisplannen en 9292. Voor de fiets telt de afstand volgens Google Maps en is de snelheid vijftien kilometer per uur.

De kosten voor een reis met de auto wordt berekend op basis van gegevens van het Nibud. De vergelijker kijkt naar de variabele kosten van een auto in de compacte klasse van minder dan tien jaar oud die ongeveer tienduizend kilometer per jaar rijdt. Bij openbaar vervoer wordt uitgegaan van het goedkoopste abonnement dat in de spits geldig is. Wie buiten de spits rijdt, is voordeliger uit. Een fiets kost 8 cent per kilometer aan onderhoud. Alle gegevens over CO2 uitstoot komen van Milieu Centraal.

Bron: NS

Auteur