Hooikoorts voorkomen en behandelen: de beste tips

Klachtenvrij het hooikoortsseizoen door

Getty Images

Hooikoorts kan geen kwaad, maar het is wel heel vervelend. Door stuifmeel te vermijden en eventueel medicijnen te gebruiken, kunt u het snotteren binnen de perken houden. Dit zijn de beste tips.

Met bepaalde leefregels beleeft u het hooikoortsseizoen met minder klachten:

 • Leid een regelmatig leven in het pollenseizoen. Eet gezond, beweeg voldoende en rook niet.
 • Houd de ramen overdag zoveel mogelijk gesloten.
 • Stofzuig de slaapkamer regelmatig.
 • Droog uw was binnen als de concentratie stuifmeel in de lucht hoog is.
 • Zet geen verse bloemen in huis.
 • Vermijd sigarettenrook, dat verergert de hooikoortsklachten.
 • Wandel of sport vooral vlak na een regenbui of 's ochtends vroeg; dan is er nog niet zo veel stuifmeel in de lucht aanwezig.
 • Zet een zonnebril met grote glazen op als u naar buiten gaat.
 • Breng vaseline aan rond de ogen, neus en mond. Dit zorgt ervoor dat stuifmeel minder snel op de slijmvliezen komt.
 • Spoel uw gezicht en andere blote huid af met water nadat u buiten bent geweest.
 • Kam of borstel uw haar voordat u naar bed gaat, zodat eventuele pollen verwijderd worden.

Probeer daarnaast plaatsen met veel stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden. Ook bij de vakantiekeuze is het verstandig om rekening te houden met het hooikoortsseizoen. Vooral in duinen, parken en bossen vindt u veel stuifmeel. U kunt dan beter kiezen voor een stad, de kust, het water of een (hoog)gebergte.

Behandelen

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om pollen te vermijden. Daarbij betekent vermijden niet altijd dat u geen klachten hebt. Er zijn ook geneesmiddelen tegen hooikoorts. De meeste mensen gebruiken een neusspray of tabletten. Veel van deze middelen zijn zonder recept te verkrijgen.

Antihistaminica

Veel medicijnen tegen een allergische reactie bevatten stoffen die de werking van histamine tegengaan: antihistaminica. Veelgebruikte middelen zijn de vrij verkrijgbare tabletten met cetirizine en loratadine en neusspray met azelastine. Op recept zijn ook oogdruppels en neusspray met levocabastine verkrijgbaar.

Oogdruppels en neusspray werken vrij snel (na zo'n 15 minuten), maar het effect is wel lokaal. Voor een juiste werking moet het middel goed in contact komen met het slijmvlies, bij neusspray is het dus van belang om eerst goed de neus te snuiten.

Tabletten helpen vooral goed tegen het niezen, jeuk aan de neus, een loopneus en brandende en tranende ogen. Ze werken in het hele lichaam. Voor het beste effect gebruikt u ze een tot twee uur voordat u in aanraking komt met het stuifmeel. Tijdens de hooikoortsperiode is het verstandig om ze dagelijks in te nemen. Sommige tabletten kunnen slaperigheid of sufheid als bijwerking hebben.

Cromonen

Door cromoglicinezuur - in neusspray of oogdruppels - komt histamine minder gemakkelijk vrij. Hierdoor wordt een allergische reactie voorkomen voordat u last hebt van klachten. Ook cromonen zijn zonder recept verkrijgbaar.

U kunt het beste een paar dagen voordat het stuifmeel waar u gevoelig voor bent in de lucht komt, beginnen met de behandeling. Het middel werkt minder goed als u al klachten hebt. De werking van de neusspray houdt gemiddeld drie tot vier uur aan, dus u mag cromonen meerdere keren per dag gebruiken.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers en alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Ze verminderen de overgevoeligheidsreactie van het lichaam en voorkomen ook zwelling van het neusslijmvlies. Corticosteroïden zijn verkrijgbaar in neusspray en -druppels en werken binnen drie tot tien dagen.

Immunotherapie

Met behulp van immunotherapie kunt u de allergische reactie op een bepaalde pol verminderen, dit wordt ook wel desensibileren genoemd. Doordat u steeds hogere concentraties allergenen krijgt toegediend, reageert het afweersysteem uiteindelijk minder heftig. Immunotherapie duurt vrij lang - meestal drie tot vier jaar -, is vrij kostbaar en niet voor iedereen geschikt. Als u voor meerdere stoffen allergisch bent, is de therapie vaak niet mogelijk.

Het toedienen van de allergenen kan door een injectie in de bovenarm, druppels onder de tong of een tablet. Het verdere verloop van de kuur is afhankelijk van de toedieningsvorm. Zo zal u voor de injectie regelmatig een bezoek moeten brengen aan het ziekenhuis. De druppels en tabletten kunnen thuis ingenomen worden, maar therapietrouw is daarbij van groot belang.

Huisarts

Als u denkt dat u hooikoorts heeft, is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts. In overleg kunt u dan de behandeling bepalen. Lees voor het gebruik van een geneesmiddel - al dan niet op recept - de bijsluiter.

Bron 
 • Kring-apotheken Nederland
 • UMC Utrecht
 • Nederlands Huisartsen Genootschap
 • UMCG
 • Apotheek.nl