Hooikoorts voorkomen en behandelen: de beste tips

Klachtenvrij het hooikoortsseizoen door

Hooikoorts kan geen kwaad, maar het is wel heel vervelend. Door stuifmeel te vermijden en eventueel medicijnen te gebruiken, kunt u het snotteren binnen de perken houden. Dit zijn de beste tips.

Met bepaalde leefregels beleeft u het hooikoortsseizoen met minder klachten:

 • Leid een regelmatig leven in het pollenseizoen. Eet gezond, beweeg voldoende en rook niet.
 • Houd de ramen overdag zoveel mogelijk gesloten.
 • Stofzuig de slaapkamer regelmatig.
 • Droog uw was binnen als de concentratie stuifmeel in de lucht hoog is.
 • Zet geen verse bloemen in huis.
 • Vermijd sigarettenrook, dat verergert de hooikoortsklachten.
 • Wandel of sport vooral vlak na een regenbui of 's ochtends vroeg; dan is er nog niet zo veel stuifmeel in de lucht aanwezig.
 • Zet een zonnebril met grote glazen op als u naar buiten gaat.
 • Breng vaseline aan rond de ogen, neus en mond. Dit zorgt ervoor dat stuifmeel minder snel op de slijmvliezen komt.
 • Spoel uw gezicht en andere blote huid af met water nadat u buiten bent geweest.
 • Kam of borstel uw haar voordat u naar bed gaat, zodat eventuele pollen verwijderd worden.

Probeer daarnaast plaatsen met veel stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden. Ook bij de vakantiekeuze is het verstandig om rekening te houden met het hooikoortsseizoen. Vooral in duinen, parken en bossen vindt u veel stuifmeel. U kunt dan beter kiezen voor een stad, de kust, het water of een (hoog)gebergte.

Behandelen

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om pollen te vermijden. Daarbij betekent vermijden niet altijd dat u geen klachten hebt. Er zijn ook geneesmiddelen tegen hooikoorts. De meeste mensen gebruiken een neusspray of tabletten. Veel van deze middelen zijn zonder recept te verkrijgen.

Antihistaminica

Veel medicijnen tegen een allergische reactie bevatten stoffen die de werking van histamine tegengaan: antihistaminica. Veelgebruikte middelen zijn de vrij verkrijgbare tabletten met cetirizine en loratadine en neusspray met azelastine. Op recept zijn ook oogdruppels en neusspray met levocabastine verkrijgbaar.

Oogdruppels en neusspray werken vrij snel (na zo'n 15 minuten), maar het effect is wel lokaal. Voor een juiste werking moet het middel goed in contact komen met het slijmvlies, bij neusspray is het dus van belang om eerst goed de neus te snuiten.

Tabletten helpen vooral goed tegen het niezen, jeuk aan de neus, een loopneus en brandende en tranende ogen. Ze werken in het hele lichaam. Voor het beste effect gebruikt u ze een tot twee uur voordat u in aanraking komt met het stuifmeel. Tijdens de hooikoortsperiode is het verstandig om ze dagelijks in te nemen. Sommige tabletten kunnen slaperigheid of sufheid als bijwerking hebben.

Cromonen

Door cromoglicinezuur - in neusspray of oogdruppels - komt histamine minder gemakkelijk vrij. Hierdoor wordt een allergische reactie voorkomen voordat u last hebt van klachten. Ook cromonen zijn zonder recept verkrijgbaar.

U kunt het beste een paar dagen voordat het stuifmeel waar u gevoelig voor bent in de lucht komt, beginnen met de behandeling. Het middel werkt minder goed als u al klachten hebt. De werking van de neusspray houdt gemiddeld drie tot vier uur aan, dus u mag cromonen meerdere keren per dag gebruiken.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers en alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Ze verminderen de overgevoeligheidsreactie van het lichaam en voorkomen ook zwelling van het neusslijmvlies. Corticosteroïden zijn verkrijgbaar in neusspray en -druppels en werken binnen drie tot tien dagen.

Immunotherapie

Met behulp van immunotherapie kunt u de allergische reactie op een bepaalde pol verminderen, dit wordt ook wel desensibileren genoemd. Doordat u steeds hogere concentraties allergenen krijgt toegediend, reageert het afweersysteem uiteindelijk minder heftig. Immunotherapie duurt vrij lang - meestal drie tot vier jaar -, is vrij kostbaar en niet voor iedereen geschikt. Als u voor meerdere stoffen allergisch bent, is de therapie vaak niet mogelijk.

Het toedienen van de allergenen kan door een injectie in de bovenarm, druppels onder de tong of een tablet. Het verdere verloop van de kuur is afhankelijk van de toedieningsvorm. Zo zal u voor de injectie regelmatig een bezoek moeten brengen aan het ziekenhuis. De druppels en tabletten kunnen thuis ingenomen worden, maar therapietrouw is daarbij van groot belang.

Huisarts

Als u denkt dat u hooikoorts heeft, is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts. In overleg kunt u dan de behandeling bepalen. Lees voor het gebruik van een geneesmiddel - al dan niet op recept - de bijsluiter.

Reactie toevoegen

15 Comments

Door J Schenkel op zo, 31-3-2019 - 15:23

Jawel die ken ik. In het begin ging het prima maar later hielp dat ook niet meer. Van kennis die naar zelfde acupuncturist ging hoorde ik dat het bij haar helemaal niet hielp. Gaat nu naar phisioterapeut die pleisters op haar rug aanbrengt. Werkt prima.

Door Lk (niet gecontroleerd) op wo, 27-2-2019 - 01:28

Mijn ervaring is dat de werking van de meeste medicijnen in de loop der jaren afneemt. Loratadine werkt bijv. helemaal niet meer. Er is helaas nog steeds niets op de markt dat voorkomt dat je een allergische reactie krijgt.

Door Jurjen Post (niet gecontroleerd) op ma, 28-5-2018 - 08:05

Dag Ton,

Ken je een goede acupuncturist die hierin gespecialiseerd is misschien?

Groetjes,
Jurjen

Door Jurjen Post (niet gecontroleerd) op ma, 28-5-2018 - 08:04

Hi Arjen,

Ken je een goede fysiotherapeut die hier haar specialisatie in heeft misschien?

Groetjes,
Jurjen

Door Jurjen Post (niet gecontroleerd) op ma, 28-5-2018 - 08:02

Hi C,

Is dit echt? Ik weet niet meer wat ik hierover moet geloven...

En moet je dan geen gekweekte pissebedden nemen zonder bacteriën?

Groetjes,
Jurjen

Door Jurjen Post (niet gecontroleerd) op ma, 28-5-2018 - 08:00

Hi Maarten,

Bedankt voor je uiteenzetting. Ik las online veel over keto dieet. Hoe ga je om met suikers in fruit?

Alvast bedankt. Echt elke tip is welkom. Ik word zelfs sacherijnig van de steeds verergerende hooikoorts!

Groetjes,
Jurjen

Door Riny Janssen (niet gecontroleerd) op zo, 27-5-2018 - 11:21

Ik heb al jaren heel veel last van hooikoorts. Van alles geprobeerd tot dure behandelingen toe. Op advies heb ik mijn maten intapen en was drie keer opnieuw ingetapt te zijn nagenoeg van mij klachten af. Dus voor bijna iedereen een aanrader.

Door Maarten (niet gecontroleerd) op vr, 2-6-2017 - 08:12

Ik verbaas mij er iedere keer weer over dat er veel onwetenheid is in de reguliere geneeskunde. Ik heb 20 jaar veel last gehad van hooikoorts en kreeg een pilletje van mijn huisarts. Na 10 jaar werkte dat pilletje niet meer en toen had hij een ander pilletje. Drie jaar geleden in het vroege voorjaar vond ik dat ik teveel suiker gebruikte en toen ben ik drastisch gestopt met alles waar suiker (vooral de geraffineerde suiker, witte suiker, basterdsuiker etc inzit). Die zomer had ik ineens bijna geen last meer van hooikoorts en ik hoefde die pilletjes niet meer in te nemen. Ik kon een paar redenen bedenken, 1 was dat ik geen geraffineerde suiker meer tot mij nam. Toen werd ik op een ochtend wakker met de bekende verschijnselen: rode geirriteerde ogen, niezen wel honderd keer achter elkaar, hooikoorts! En ja hoor, de avond tevoren was ik uit eten geweest en toch gezwicht voor dat desert, met veel suiker natuurlijk. Mijn lichaam heeft dan een uur of acht nodig om al die voor mij giftige suikers weer uit het lichaam te krijgen. Zo werd ik ook wakker nadat ik de avond tevoren bij de Thai had gegeten. Stom inderdaad: die Aziaten kieperen ook overal suiker in om dat heel pittige eten te compenseren. Ik lees altijd de etiquetten van mij onbekende producten. Ik eet sowieso vers en niet uit pakjes en zakjes. En ik ben dus al drie jaar af van die ook niet gezonde pilletjes. Voeding heeft een veel grotere invloed op ons dan veel mensen beseffen. En ik denk dat veel mensen met last van hooikoorts hier veel minder of geen last van zouden hebben als ze zouden stoppen met het eten van al die verslavende suikers die fabrikanten echt overal in verstoppen, zelfs bijvoorbeeld in kant-en-klare maaltijdsalades van de supermarkt, te zot voor woorden.

Door Anneke Griekspoor (niet gecontroleerd) op do, 1-6-2017 - 21:58

Dat werkt bij mij ook supergoed! Het is nu weer leuk om buiten te zijn bij mooi weer! Een verademing!

Door Fam. Groeneveld (niet gecontroleerd) op do, 1-6-2017 - 21:44

10 jaar lang heb beclometason nevel gebruikt. Op het laatst hielp het niet meer. Ik ben naar een accupuncturist gegaan. Dit doe ik al 10 jaar. Ieder jaar ga ik eind januari naar de accupuncturist en krijg ik ongeveer 3 behandelingen om de week. Het hele jaar ben ik van mijn hooikoorts af!! Ik begrijp niet dat huisartsen mensen niet doorsturen naar een accupuncturist. Artsen schrijven alleen maar troep voor met alle bijwerkingen! Mensen moeten zelf ook eens meer proberen en niet altijd maar denken dat een huisarts het weet!