Verkouden of toch hooikoorts?

De reden van uw gesnotter

Getty Images

Niezen, een vol hoofd, tranende ogen, een loopneus of juist een verstopte neus: u denkt bij deze verschijnselen waarschijnlijk al gauw aan een neusverkoudheid, maar deze klachten kunnen ook duiden op hooikoorts. Zeker in het hooikoortsseizoen. Hoe bepaalt u de verschillen?

Hooikoorts- en verkoudheidsklachten kunnen inderdaad nog wel eens op elkaar lijken. Zeker voor een leek is het lastig om een onderscheid te maken. Toch hoeft het zelf helemaal niet zo ingewikkeld te zijn om te bepalen door welke van de twee u wordt geplaagd.

Supersnel

Komt uw loopneus binnen enkele minuten opzetten? En is hij na een paar uur vaak weer verdwenen? Dan is de kans groot dat u te maken hebt met hooikoorts of een andere vorm van allergie. Zodra u in aanraking komt met pollen zullen de ogen, neus en keel hierop reageren. En wanneer de irritatiefactor afneemt - bijvoorbeeld door regen of als de avond inzet - verdwijnen de klachten vaak ook weer (voor even). Bij een verkoudheid is het een ander verhaal. Die verschijnselen bouwen zich vaak in een paar uur op en zijn vervolgens een aantal dagen continu aanwezig.

Bekijk je slijm

Als u verkouden bent is het snot vaak slijmerig en soms ook groen van kleur. Die dikkere structuur is een kenmerk van een verkoudheid. Mensen met hooikoorts hebben namelijk vaak te maken met veel wateriger snot: soms loopt het bijna letterlijk uit uw neus. Is het snot niet zo aanwezig, dan loont het soms de moeite om even aandachtig in uw zakdoek te kijken. 

Jeuk

Een jeukende neus is een klacht die bij zowel verkoudheid als hooikoorts nog wel eens de kop op wil steken, maar als u last hebt van een jeukend gehemelte of een droog kriebelend gevoel achter in de keelholte kunt u er vanuit gaan dat hooikoorts de boosdoener is. Datzelfde geldt bij jeukende of tranende ogen. Jeukende of brandende ogen die voortdurend tranen is echt een typische hooikoortsklacht en daarbij voor veel hooikoortspatiënten ook nog eens de vervelendste.

Hoesten

Bij irritatie van de keel is hoesten een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen en longen schoon te maken. Bij een verkoudheid wordt er meestal overmatig slijm geproduceerd. Hoesten is dan het gevolg van de luchtwegen die geïrriteerd worden door het slijm (kriebelhoest) of een reflex om het overtollige slijm af te voeren (vastzittende hoest). Snot van hooikoorts zorgt heel soms ook voor een kriebelhoest.

Zoek de verschillen

  Verkoudheid Hooikoorts
Hoe snel komen de symptomen op? In enkele uren In enkele minuten
Hoe lang duren de klachten? 7 tot 10 dagen Enkele weken/maanden
Hoe ziet het slijm/snot eruit? Dik Waterig
Last van tranende ogen? Nee Meestal wel
Jeukend(e) neus en gehemelte? Nee Ja
Last van hoestbuien? Meestal wel Alleen kriebelhoest

 

Bron 
  • KNMP