Weinig zo fijn als na het douchen een grote zachte handdoek om je heen slaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je handdoeken ook echt zacht blijven? Eén ding kunnen we nu al verklappen: wasverzachter doet minder dan je denkt…
Bij handdoeken zie je vaak een aanduiding in soortelijk gewicht: zoveel gram per vierkante meter. De meeste handdoeken hebben een soortelijk gewicht tussen de 400 en 500 gram. Ga je voor een wat zwaardere kwaliteit, dan kies je voor 550 tot 600 gram. En wil je luxueuze hotelkwaliteit, dan kies je voor handdoeken van minimaal 650 gr./m2. In principe geldt: hoe zwaarder de handdoek, hoe beter de kwaliteit.
Waarom drogen nieuwe handdoeken zo slecht?
Nieuwe handdoeken ondergaan verschillende procedés voor ze in de winkel terechtkomen. Het weefsel wordt geverfd en bovendien gesterkt, zodat het weefsel zijn kracht behoudt. De middelen die hiervoor worden gebruikt, zijn in meer of mindere mate waterafstotend. Met als gevolg dat de nieuwe handdoek pas na een paar keer wassen echt lekker droogt. Je kunt dat proces versnellen door nieuwe handdoeken een twee uurtjes in azijn te laten weken. Daarna was je de handdoeken (apart en zónder wasverzachter) in de wasmachine. Je kunt de handdoeken ook een hele nacht in de week leggen, maar gebruik dan koud water met daarbij een grote scheut azijn. ’s Morgens was je de handdoeken in de wasmachine – wederom apart en zónder wasverzachter. Laat je nieuwe handdoeken zeker de eerste paar keer in de buitenlucht drogen, liefst aan een droogmolen of waslijn zodat ze goed kunnen wapperen.
Hygiënisch handdoeken wassen
Handdoeken zijn vatbaar voor muffe luchtjes omdat ze vaak wat langer vochtig in de badkamer hangen. Op zich kun je handdoeken wel op een lage temperatuur wassen, maar weet dat de bacteriën en schimmels die muffe luchtjes veroorzaken, pas doodgaan bij een temperatuur van 60 graden. Wekelijks een aparte handdoekwas op 60 graden is dus helemaal geen slecht idee. Was je handdoeken liefst apart, dan loop je minder risico op halen en lussen als gevolg van ritsen en knopen van ander wasgoed. Prop de wasmachine niet te vol: handdoeken hebben ruimte nodig om schoon te worden.
Weinig wasmiddel
Maar al te vaak zijn we geneigd om te veel wasmiddel toe te voegen, vaak met het idee dat het wasgoed dan nóg schoner wordt. Maar niets is minder waar! Te veel wasmiddel maakt het wasgoed juist veel minder schoon en beschadigt op den duur de vezels. Je kunt gerust wat minder wasmiddel gebruiken dan op de verpakking wordt aangeraden.
Geen wasverzachter
Wasverzachter – daar zijn we ook dol op. Een lekker luchtje, lekker zacht wasgoed… wie wil dat niet? Maar wasverzachter doet niets anders dan een laagje rond de katoenvezels leggen. De vezels worden daardoor langzaam maar zeker ruwer in plaats van zachter. Wil je echt zachte handdoeken, vergeet dan de wasverzachter en doe een scheut azijn in het bakje van de wasverzachter. Azijn ontvet, ontkalkt en lost zeepresten op. Daarnaast is azijn goed voor het behoud van kleur. Wees niet bang dat je handdoeken straks naar azijn ruiken, want na het wassen is die geur alweer vervlogen.
Fris van buiten
Het allerlekkerst ruiken de handdoeken die buiten aan de lijn zijn gedroogd. Helaas kan je wasgoed er wel iets stugger van worden, vooral als er te weinig wind staat. Een oplossing is om de handdoeken buiten klamdroog te laten worden en voor dat laatste stukje de wasdroger aan te zetten. Daarmee worden je handdoeken heerlijk zacht én zijn ze lekker fris.
Luchtig de kast in
Handdoeken hoef je natuurlijk niet te strijken. Sterker nog: zo’n strijkbout beschadigt juist de vezels van de handdoek waardoor de kwaliteit achteruit holt. Vouw of rol de handdoeken luchtig op en zorg ervoor dat ze in de kast een beetje ruimte hebben. Liggen de handdoeken klem tussen de planken, dan is alle zachtheid binnen de kortste keren verdwenen.
Bron: Slim huishouden