Streeploze ramen: zo doe je dat

Getty Images

Als de zon weer begint de schijnen, valt het ineens op: de ramen! Vies! Driftig ga je aan de slag met sopje, spons, zeem en trekker. Om er de volgende dag achter te komen dat de ramen wel schoon zijn, maar ook nogal streperig. Plus Online ging op zoek naar de beste tips voor écht streeploze ramen.

Schone spullen

Voor je begint: zorg er altijd voor dat je werkt met een schone zeem, spons en droogdoek (microvezel, theedoek). Was zulke producten nooit met wasverzachter; dat laat namelijk een soort vettig laagje achter op textiel. Daar zie je nooit iets van, totdat je er de ramen mee gaat drogen. 

Een goede raamtrekker

Gebruik een goede raamtrekker en controleer deze voor gebruik altijd nog even op oneffenheden of scheurtjes. Is het rubber beschadigd, dan kun je beter een nieuwe raamtrekker kopen, want beschadigd rubber laat gegarandeerd strepen achter. 

Drogen: horizontaal of verticaal?

Als je de binnenkant van de ramen horizontaal droogt, doe je de buitenkant juist verticaal (en andersom natuurlijk). Zo zie je direct aan welke kant die laatste irritante streep zit. 

Altijd eerst de kozijnen

Maak voor je aan de ramen begint altijd eerst de kozijnen goed schoon én weer droog. Gebruik daarvoor een sopje van warm water met afwasmiddel en een spons. Droog na met een schone theedoek of microvezeldoek. 

Vaatwasblokje

Een vaatwasblokje oplossen in een emmer warm water – absoluut streeploos, zeggen de fans van deze combinatie.

Schoonmaakazijn (natuurazijn) en afwasmiddel

Een emmer warm water met een scheutje schoonmaakazijn of natuurazijn en een heel klein beetje afwasmiddel. Heel wat grootmoeders lapten de ramen al zo en dat was vast niet voor niks. 

Glassex of azijn

Een sopje van warm water met een scheutje Glassex of schoonmaakazijn zou ook blinkende ramen moeten opleveren. 

Autoshampoo met wax

Het schijnt echt te werken: de ramen lappen met warm water en een klein scheutje autoshampoo mét wax. De wax laat een onzichtbaar laagje achter op de ramen en dat zou helpen de ramen langer schoon te houden omdat regenwater er dan makkelijker af druppelt. Wel voorzichtig met die fles shampoo, want te veel leidt onherroepelijk tot een streperig resultaat. 

Oude kranten

Nog een tip uit grootmoeders tijd: de laatste restjes vocht wegwrijven met oude kranten. Schijnt perfect te werken. 

Spoelglansmiddel

Ook gelezen: een druppeltje spoelglasmiddel aan het sopje toevoegen. Glanzende ramen gegarandeerd. 

Een ui

Ramen lap je streeploos schoon met een emmer warm water waar je een in stukken gesneden ui aan toevoegt. 

Maizena

Voeg één eetlepel maïzena toe aan een halve liter lauw water en schud dit goed. Doe dit in een fles met verstuiver (een plantenspuit, een lege fles glasreiniger). Spuit het raam ermee in en wrijf het in met een vaatdoek. Als je de ramen daarna droogt met een microvezeldoek, is er als het goed is geen streep meer te zien.  

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • Oma weet raad
  • vtwonen