Zo laat u de kookplaat weer glanzen

Getty Images

Koken op een keramische kookplaat of een inductiekookplaat verlost u van een hoop poetswerk. Geen gaspitten en pannenrekjes meer, maar één groot glad oppervlak zonder randjes – makkelijker kan haast niet. Toch kan de kookplaat behoorlijk vies worden. Hoe krijgt u hem dan weer echt mooi?

Het oppervlak van een kookplaat is gemaakt van een speciaal soort gehard glaskeramiek dat is bestand tegen hoge temperaturen. Op het gladde oppervlak kunnen vuil en vettigheid zich nauwelijks hechten. Het nadeel van dat glanzende oppervlak is natuurlijk dat u er alles op ziet.

Voorkom krassen en beschadigingen

De meest belangrijke tip is om géén schuurmiddel, schuursponsjes of ovenspray te gebruiken. Deze middelen mogen dan wel een schoon resultaat opleveren, maar ze veroorzaken ook minuscule krasjes. En na verloop van tijd gaat u die zien, zeker op zo’n glad oppervlak als uw kookplaat. Nooit doen dus. Ook niet doen: soda of schoonmaakmiddelen op basis van citroen. Deze middelen kunnen de kookplaat dof maken en onherstelbaar beschadigen.

Dagelijks onderhoud

Wacht tot de kookplaat is afgekoeld en neem deze dan eerst af met wat keukenpapier. Hiermee verwijdert u de ergste vetvlekken en mogelijke etensrestjes. Maak daarna een warm sopje, maar let wel op: gebruik hiervoor slechts een heel klein beetje afwasmiddel. Te veel zeep laat namelijk een waas achter op uw kookplaat. Neem nu een schone doek, maak die nat in het sopje en neem daarmee de kookplaat goed af. Om de kookplaat te drogen, kunt u een droge microvezeldoek gebruiken, maar een schone theedoek doet het ook prima.

Eerste hulp bij overkoken

Is er iets overgekookt? Verwijder dat dan zo snel mogelijk – liefst als de kookplaat nog een beetje warm is. Lukt het niet om alles te verwijderen, week dan de rest van het vuil los met een vochtig doekje. Gebruik zo nodig een kookplaatschraper – maar doe dat wel voorzichtig! Verder zijn er in de supermarkt speciale kookplaatreinigers te koop. Dit soort middelen is speciaal ontwikkeld voor het grondig schoonmaken van kookplaten. Gebruikt u zo’n middel, zorg er dan wel voor dat u de kookplaat daarna zorgvuldig droogt met een schone doek. Achtergebleven kookplaatreiniger kan namelijk reageren als de kookplaat heet wordt.

Extra bescherming voor uw kookplaat

Tegenwoordig zijn er speciale matten te koop die uw kookplaat extra beschermen. Er zijn verschillende varianten. De grote matten beschermen de kookplaat als u niet kookt. Met zo’n mat kunt u de kookplaat gebruiken als werkoppervlak, zonder risico op beschadiging. Als u gaat koken, rolt u de mat op en legt u hem even in de lade. De grote kookplaatbeschermers zijn er in zowel effen als decoratieve varianten.

Voor de inductiekookplaat zijn er ook nog de ronde matjes die u onder uw pannen legt tijdens het koken. Door de anti-slipwerking van de inductiematjes gaan de pannen niet schuiven als u erin roert. Zo verkleint u het risico van krassen op uw inductiekookplaat. Let op: vanwege de werking van de keramische kookplaat, waarbij de plaat zelf heet wordt – zijn deze matjes niet geschikt voor keramisch koken.

Bronnen: Oma weet raad, Coolblue, 24Kitchen, Thuiswijzer

Auteur