Creatiever in acht passen

Veel mensen denken dat ze niet creatief zijn, maar dat is niet zo: iederéén kan fantasierijke oplossingen bedenken. Volg deze acht passen en verbeter je creativiteit.

1. Stop met kritiek op jezelf

Je hoeft geen groot artiest te zijn om creatieve ideeën te hebben. Ons brein is gemaakt om nieuwe ideeën te genereren en ingewikkelde problemen op te lossen. Helaas worden we vaak tegengehouden door gedachten als: dat kan ik niet, mijn ideeën zijn vast gek of saai, wat ik verzin is niet de moeite waard, et cetera. Maar daarmee blokkeer je het creatieve proces. Probeer dergelijke belemmerende gedachten te herkennen en vervolgens los te laten. Zo ontstaat ruimte voor creativiteit.

2. Focus je aandacht 

Daar zit je dan. Je beste vriendin heeft jou als ceremoniemeester gevraagd voor haar bruiloft, maar hoe verzin je in godsnaam iets leuks en origineels? Focus je, maak het concreet en formuleer de hoofdvraag, in dit geval: hoe zorg ik ervoor dat m'n vriendin een fantastisch feest krijgt? Als de beeldvorming niet meteen op gang komt, stel jezelf dan open vragen: waar houdt het bruidspaar van? Moet het feest ’s zomers of  ’s winters plaatsvinden?

3. Vergaar kennis 

Goede ideeën komen niet vanzelf: je moet inspanningen leveren en je zo breed mogelijk in het onderwerp verdiepen. Bij het voorbeeld van de bruiloft: zoek informatie over zalen, kastelen, hotels en andere locaties; verdiep je in leveranciers en catering; en probeer ook voorbeelden van geslaagde bruiloften te verzamelen.

4. Geef je onderbewuste de ruimte 

Hoeveel werk je ook verzet, je kunt een creatieve ingeving niet afdwingen. Je krampachtig vastbijten als het niet lukt werkt juist averechts. Je krijgt sneller een ingeving als je je ontspant. Ga dus even iets anders doen en sta jezelf toe er totaal níet mee bezig te zijn. Het klassieke ‘aha-moment’ dient zich vaak aan als je er helemaal niet op bedacht bent, bijvoorbeeld tijdens het ramen lappen.

5. Train je hersenen in vrij associëren 

Er zijn allerlei technieken om je hersenen temoefenen in het ruimte te geven aan nieuwe ideeën. De meeste hebben te maken met vrij associëren. Bijvoorbeeld door middel van snelschrijven: kies een onderwerp en dwing jezelf daar tien minuten lang onafgebroken over te schrijven. Het werkt uitstekend als je vastzit. Of pak een glossy. Wat zíe je? Een advertentie voor mooie jassen… een reportage over Shanghai… een interview met een kunstenaar. Trek parallellen naar het evenement dat je moet organiseren. Een feest met een dresscode... een exotisch thema... met z’n allen een schilderij maken... Laat je fantasie de vrije loop.

6. Schrijf op die ideetjes 

Nieuwe ideeën dienen zich vaak op onverwachte momenten aan: in bed, onder de douche, in de trein. Als je die ideetjes niet snel vangt, zijn ze weer verdwenen. Creatieve mensen, zoals schrijvers, nemen die kleine invallen meestal heel serieus. Ze schrijven ze bijvoorbeeld op in een notitieblokje dat ze altijd bij zich hebben.

7. Stap uit je routine 

Creativiteit kun je stimuleren door jezelf bloot te stellen aan wisselende en nieuwe impulsen. Stap dus af en toe uit je dagelijkse routine; dat bevordert je fantasie.

8. Laat je meevoeren 

Aha, je hebt iets bedacht! Mooi, dat is ook weer gebeurd. Nee dus: neem geen genoegen met het eerste idee. Ga nog even lekker door met denken en laat je meevoeren op de stroom van ideeën. Sta jezelf de gekste invallen toe. Het beste idee selecteren kan later wel.

Bron(nen):