Jaartje ouder? Korting!

AOW’ers reizen in sommige gemeenten gratis met het ov

Veel ondernemers geven extra korting aan 50- of 65-plussers. Je moet het maar net weten. Daarom zetten we er een groot aantal op een rij.

Bus, tram en metro
Iedere 65-plusser met een persoonlijke ov-chipkaart op saldo heeft altijd 34 procent korting in de bus, tram en metro. Deze korting gaat in op de 65-ste verjaardag en wordt bij het in- en uitchecken automatisch verrekend. Een persoonlijke ov-chipkaart is essentieel, omdat hierop naam, geboortedatum en pasfoto staan. Met een anonieme ov-chipkaart krijgt een 65-plusser geen korting. Verder kan iedereen de kortingskaart ‘Altijd korting’ kopen, die in heel Nederland in bus, tram en metro geldig is. De kaart kost €17,50 per maand of €175 per jaar en geeft 20 procent korting. Voor een 65-plusser komt dit boven op de standaard seniorenkorting.

Busabonnement
Een 65-plusser is ook 34 procent voordeliger uit met een ‘Net-abonnement’, dat is een maand- of jaarabonnement dat geldig is op alle bussen, tram en metro’s in Nederland. In 2018 kost een maandabonnement daardoor €185,35 in plaats van €280,80. Een aantal vervoersmaatschappijen biedt 65-plussers ook eigen korting bij een abonnement. Dat is bijvoorbeeld het geval in de vier grote steden, waar een 65-plusser 34 procent korting krijgt op een maand- of jaarabonnement. Bij streekvervoerder Connexxion verschillen de kortingsmogelijk-heden per regio. Met een Dal Vrij 65+ (€125) bijvoorbeeld reist een 65-plusser in de daluren (na negen uur en in het weekend) gratis met Connexxion-bussen in Noord-Holland, Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee en met alle bussen van Breng (Arnhem-Nijmegen). 65-plussers die ook tijdens de spits reizen, kunnen bij Connex­xion met korting een abonnement aanschaffen in Zeeland, Randstad-Noord en Randstad-Zuid. Dit laatste abonnement is geldig in de regio Den Haag en Rotterdam in bus, tram en metro van Arriva, Connexxion, HTM, HTMbuzz, Syntus en RET. Het kortings- percentage is zo’n 34 procent. Arriva heeft voor 65-plussers voordelige busabonnementen in de regio’s Noord-Nederland, Zuid-Holland en Limburg. Bij Keolis, de nieuwe naam voor Syntus, kan een 65-plusser anderhalf uur reizen voor €1,50 in de bussen van Syntus Gelderland en Twente. Het kaartje is geldig na negen uur en in het weekend. Syntus geeft bovendien een zitplaatsgarantie. Wie langer dan anderhalf uur wil reizen, kan meerdere kaartjes kopen bij de chauffeur.

Gratis voor lage inkomens
AOW’ers in Rotterdam, Baren­drecht en Capelle aan den IJssel reizen na negen uur en in het weekend gratis met de RET. In Ridderkerk kan een AOW’er met een minimuminkomen in aanmerking komen voor gratis openbaar vervoer. In Schiedam geldt dit aanbod zelfs voor alle inwoners met een minimum-inkomen. In Den Haag en enkele omliggende gemeenten kan een 65-plusser met een Ooievaarspas gratis met de bus en tram reizen. De Ooievaarspas is bedoeld voor Hagenaars met een minimum-inkomen. Ook in Amsterdam is er gratis openbaar vervoer voor ouderen met een minimum-
inkomen. De voorwaarden hier-voor verschillen per gemeente.

Met de trein
De NS heeft geen speciale korting voor senioren, maar een 60-plusser kan een extraatje kopen bij de Dal-Voordeelkaart. Met deze kaart, die €50 per jaar kost, krijgen reizigers buiten de spitsuren 40 procent korting. Een 60-plusser kan dan bovendien voor €24,50 zeven  keuzedagen kopen, waarmee hij of zij een dag lang (doordeweeks na 9 uur) onbeperkt kan treinen. Eén keuzedag is in het hele jaar geldig, de andere zes zijn om de twee maanden te gebruiken.

Treinkorting buitenland
Een 60-plusser met een ‘oud’ NS-voordeelurenabonnement kan gratis een Railplus-kaart aanvragen. Anders kost de kaart €15. Een Railplus-kaart geeft 15 procent korting op diverse internationale treinreizen. Daarnaast biedt ­Thalys, de hogesnelheidstrein naar Parijs, speciale tarieven voor 60-plussers.

Interrail
Interrail geeft 60-plussers 10 ­procent korting op Interrail-passen. Met Interrail kan een treinreiziger een aantal dagen in een periode (van vijf reizen binnen vijftien dagen tot elke dag binnen een maand) kriskras door Europa reizen. Ook de 31 Europese landen-passen zijn voor 60-plussers 10 procent voordeliger.

Musea
In ongeveer acht op de tien musea, vooral de grotere, krijgt een 65-plusser geen korting op de entree. Een kleine tachtig musea, verspreid door het land, hanteren wel een lagere toegangsprijs. Overigens, wie vaak naar het museum gaat, is het voordeligst uit met een Museumkaart.

Hotels en vakantieparken
Verreweg de meeste hotelketens hanteren geen vast kortings- percentage voor senioren. Marriott is hierop een van de uitzonderingen, met 15 procent korting voor 62-plussers. Een andere uitzondering is Golden Tulip Hotels, die een 62-plusser minimaal 10 procent korting geeft. Andere hotelketens bieden wel ­seniorenkorting, maar de hoogte is afhankelijk van de datum en de beschikbaarheid van kamers. Dat is dus een kwestie van vragen bij het boeken. Bungalowparken in Nederland zijn wat guller met senioren-korting. Zo heeft Center Parcs de korting voor 55-plussers verhoogd tot 20 procent. Bij RCN kan een 50-plusser een gratis voordeelpas aanvragen, die afhankelijk van de duur van de vakantie 5 tot 20 procent korting biedt op Nederlandse en Franse vakantieparken. Vakantiepark Beekse Bergen biedt een 55-plusser 20 procent korting, Zeelandvakantiewoningen hanteert 25 procent korting en Sunparks biedt 20 procent korting als twee maanden vooruit wordt geboekt. Bij al deze accommodaties geldt dat de kortingen niet het gehele jaar geldig zijn, maar alleen in sommige periodes, vaak buiten het hoogseizoen en/of de reguliere school­vakanties.

Bioscoop
In veel bioscopen kunnen senioren op twee manieren van korting profiteren. In de eerste plaats krijgt een 65-plusser vaak €1 of €2 korting op een regulier bioscoopkaartje. Daarnaast organiseren verschillende bioscopen speciale 50-plusvoorstellingen. Tegen een gereduceerde prijs, vaak 20 tot 25 procent korting, kan een 50-plusser naar de film, inclusief een kop thee of koffie en iets erbij. Een kaartje kost dan tussen de €5,50 en €7,50.

Dierentuin
De meeste dierentuinen geven geen seniorenkorting op de entreeprijs, maar er zijn enkele uitzonderingen, zoals DierenPark Amersfoort, Wildlands in Emmen en vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Amersfoort, Emmen en Artis bieden ook voordelige 65-plusabonnementen aan. DierenPark Amersfoort heeft zelfs een speciaal 65-pluskindabonnement, voor een 65-plusser en een kind. De kinderkaart is niet persoons­gebonden, dus oma en opa kunnen steeds een ander kleinkind meenemen.

Pretpark
Enkele pretparken hanteren seniorenkorting en de leeftijden hiervoor lopen behoorlijk uiteen. Zo krijgt een senior bij Avonturen-park Hellendoorn, bij Drievliet in Den Haag en bij Toverland in Sevenum vanaf 55 jaar korting. Bij Duinoord in Helvoirt en de Linnaeushof in Heemstede geldt de korting vanaf het 65ste jaar. Plopsa Indoor in Coevorden legt de grens bij 70 jaar. De Efteling hanteert nauwelijks korting op een los kaartje: een 60-plusser betaalt aan de kassa de lagere onlineprijs, maar een abonne-ment is voor een 60-plusser wel flink voordeliger.

Kortingskaarten
Leden van ouderenbonden krijgen korting op vertoon van hun lidmaatschapskaart of -nummer. Een Anbo-lid kan bijvoorbeeld korting krijgen op onder andere cursussen, fitness, reizen, uitstapjes en verschillende verzekeringen. Een KBO-PCOB-lid kan bijvoorbeeld een korting krijgen op energie, telefonie, zonnepanelen en elektrische fietsen. Ook heeft de KBO-PCOB een voordelige collectieve zorg- verzekering. De aanbiedingen van de bonden variëren van tijd tot tijd.

Veel grotere gemeenten bieden hun inwoners een kortingspas aan, waarmee de houder op
diverse producten en diensten korting krijgt, veelal bij gesubsidieerde en (semi)overheids-instellingen. Denk aan plaatselijk openbaar vervoer, de bibliotheek, het stadstheater en gemeentelijk zwembad. De voorwaarden en mogelijkheden verschillen per
gemeente. Over het algemeen is zo’n kortingspas alleen beschikbaar voor inwoners met een laag inkomen en een laag vermogen.  

Veel winkelketens hebben een klantenkaart, die voordeel biedt. Bij de meeste winkelketens is er geen leeftijdsonderscheid. Praxis is daarop een uitzondering. Bij deze doe-het-zelfketen krijgen 50-plussers met een gratis
MijnPraxis Plus-pas op dinsdag bij een besteding vanaf €50
20 procent korting.

Op reis
Ook in het buitenland kunnen senioren op veel plaatsen korting krijgen. Een jaar geleden meldden lezers van De Telegraaf op een oproep dat 65-plussers in Italië kortingen krijgen bij toeristische attracties of zelfs gratis naar binnen mogen, zoals bij de opgravingen in Pompeï of kasteel Sirmione. Vaak zijn er bij dergelijke toeristische attracties ook aparte loketten open voor senioren.

65-plussers in Portugal zijn de helft goedkoper uit in de trein,
in het theater en in zwembaden. Gratis openbaar vervoer voor 65-plussers is er in Boedapest.
Kortom, als u op reis bent, is het ook de moeite waard altijd naar seniorenkorting te vragen.

Er is er een jarig 
Tijdens een verjaardagkunnen op sommige plaatsen niet alleen senioren, maar kaniedereen – jong en oud – korting krijgen. Zo zijn er ‘all you can eat’-restaurants, zoals Vandaag (Amsterdam en Utrecht), Wereldwijd (Alkmaar), Happy Wok (Numansdorp) en Watertuin (diverse plaatsen in Zuid-Holland), waar de jarige gratis eet op voorwaarde dat er ook betalende gasten bij zijn. Soms moeten er drie betalende gasten zijn, soms is één voldoende. Wie een verjaardag wil vieren in een restaurant, doet er verstandig aan te informeren of er een verjaardagskorting geldt. Ook enkele sauna’s en wellnesscentra geven korting of gratis entree aan bezoekers die jarig zin. Veel winkelketens bieden ­cadeautjes of korting aan klanten met een klantenkaart of aan de abonnees op hun nieuwsbrief. Het gaat om bedrijven als Hema, Welkoop, Yves Rocher, H&M, Efteling, Tony Chocolonely en We. Daarnaast zijn er nog enkele supermarkten die 10 procent korting geven op de boodschappen op de verjaardag.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine mei 2018. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!